Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Картофени Кюфтета»Перфектните картофени кюфтета на фурна

Перфектните картофени кюфтета на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7k7
15/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Перфектните картофени кюфтета са ароматни, със сос и приготвени на фурна. Вижте как"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • синап - 1/2 ч.л, смлян
  • копър - 1/2 ч.л, сух
  • масло - 50 г
  • кисело мляко - 50 мл
  • яйца - 2 бр.
  • кимион - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • за панировката
  • яйца - 2 бр.
  • галета - 1 пакет
  • за топинга
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • майонеза - 4 с.л.
  • копър - 1 с.л. нарязан
  • чесън - 1 скилидка (пресован)
  • синап - 1 ч.л. смлян
  • орехи - 2 с.л. счукани
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите измийте хубаво и с нож направете лек разрeз във формата на кръг по кората в средата им (в най-тясната част) и сварете във вода до готовност. Обелете лесно, като издърпвате като чорапчета кожата им от разреза.

Намачкайте, като прибавите към тях маслото, киселото мляко, настъргания на ренде кромид лук, солта и смлените подправки (кимион, черен пипер, чубрица, синап, копър). Добавете двете хубаво разбити яйца и отново разбъркайте старателно сместа.

За да оформя перфектните картофени кюфтенца, аз използвам метални рингове за курабии. Пълня ги хубаво с картофената смес, като упражнявам лек натиск, за да е по-плътна консистенцията, увивам всеки напълнен ринг в стреч фолио и прибирам във фризера да замръзнат за няколко часа (а може и да си ги оставите за няколко дни).

Замръзналите картофени кюфтета изваждам внимателно от формите, потапям първо в сместа от разбитите на пяна две яйца, след това в галетата, пак в яйцата и нареждам в тавичка върху предварително намазана с олио хартия за печене.

Запичам около десет минути на средна решетка, включен вентилатор и предварително много добре загрята фурна на 250 градуса, а след това обръщам с помощта на щипка и оставям да се запекат за още 10 минути.

За топинга млякото се разбива с майонезата, добавя се копъра, синапа, пресованата скилидка чесън, счуканите орехи и сол на вкус. Разбърква се хубаво и се поднася в купичка или чашка заедно с картофените кюфтенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
538
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Давам идея, че картофите може да се задушат в микровълнова, без вода, нарязани на парчета. Така няма нищащва вода и тестото става достатъчно гъсто
17.10.2023 16:15
1
Анонимен
Анонимен
Разпадат ми се при обръщането, защо? Много вкусни иначе :)
04.02.2023 07:15
2
2
Покажи всички подкоментари
Miss Tasty
Miss Tasty
харесва ми, че не са пържени, по-здравословно е
11.04.2020 12:44
8
Gabriela
Gabriela
Страхотни са всички вкъщи много ги харесаха ♥♥
06.03.2019 11:23
20
1
1
Покажи всички подкоментари
Грис Халва
Грис Халва
Може ли да се приготвят, без да се замразяват ?
24.02.2019 11:12
17
4
1
Покажи всички подкоментари
petya_s
petya_s
Благодаря, всички ги харесахме!
17.01.2019 22:01
25
2
1
Покажи всички подкоментари
Цветалина Йорданова
Цветалина Йорданова
Много благодаря за рецептата. До сега ги пържех и ми отнемаше много време.
16.04.2018 18:11
36
3
1
Покажи всички подкоментари
Цветелина Стойкова
Цветелина Стойкова
Вече ги правя само по този начин!!! Уникален вкус!
23.03.2018 00:12
34
2
1
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
Диана, благодаря за прекрасните снимки, качени към рецептата! :)
16.02.2018 09:23
32
2
Потребител#176785
Потребител#176785
Изглеждат чудесни. Съвсем замразени ли ги овалваш и слагаш да се пекат?
23.11.2017 11:50
34
9
1
Покажи всички подкоментари
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Благодаря! Рецептата е страхотна! А и аз, много обичам картофени кюфтенца!!!
16.08.2017 15:39
42
5
Зори
Зори
Веселина, кюфтенцата ти изглеждат чудесно! Благодаря за снимката! Надявам се да са ти харесали!
Поздрави :)
20.06.2017 15:27
32