Борш с джолан по украинска рецепта

19/06/2017
Невена Блажева Иванова
отНевена Блажева ИвановаПомощник Готвач11743424
"Гулаш, какъвто не сте опитвали досега "
Приготвяне25 мин.
Готвене90 мин.
Общо115 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо522
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джолана слагаме в студена вода да заври и след като се попари изхвърляме първата вода и слагаме да се вари отново в тенджера с гореща вода.

През това време приготвяме зеленчуците, като моркова, червеното цвекло и чушките режем на тънки пръчици, лука и картофите на кубчета, доматите обелваме и нарязваме на парчета, а зелето на тънки ивици.

След като се е посварил джолана вадим, обезкостявяме и връщаме парченцата месо и кокала обратно в тенджерата.

Прибавяме и зеленчуците - лука, чушките, морковите, цвеклото и картофите. Добавяме и сол на вкус. Варим до полуготовност и прибавяме обелените домати, доваряваме до готовност.

В края на варенето прибавяме зелето претрито с малко сол, зелето не е небходимо да се вари - просто боршът трябва да клокне, а зелето трябва да е леко хрупкаво. Изваждаме кокала.

Боршът не се застройва, а се прави запръжка от масло с червен пипер. Аз използвах пушен червен пипер и го препържих заедно със скилидки чесън. Добавя се запръжката към борша.

Овкусява се със лимон и прясно смлян черен пипер. Поръсва се с нарязан девесил. Голяма вкусотия!

Бележка: Рецептата е на моя приятелка, която е половин украинка.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Сия Рибагина
Сия Рибагина
19.06.2017 11:49
Чудесно ти се е получил, борша в Украйна е като шкембе чорбата в България - често приготвяна. В различните части на Украйна се приготвя по различен начин.Не разбрах какъв джолан си ползвала, предимно се приготвя с телешко, но на много места заместват със свинско, дори със заешко и пилешко. Поздравления, ще взема и аз да си я спретна :))
0
0
Невена Блажева Иванова
Честно казано,готвих борша с доста притеснения,но следвах точно съветите на тая моя украинска дружка и наистина ми се получи много вкусно!Тя ми сподели за различните варианти на борш /постни и месни/ и за различни застройки,ще опитам да приготвя и по тях в най скоро време.Приятно- вкусно съм изненадана от резултата!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв