Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Борш»Борш с джолан по украинска рецепта

Борш с джолан по украинска рецепта

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Борш с джолан по украинска рецепта
Снимка: Невена Блажева Иванова
2 / 3
19/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
6
"Гулаш, какъвто не сте опитвали досега"

Необходими Продукти

  • джолан - 1 бр.
  • червено цвекло - 1 глава
  • червен лук - 1 глава
  • картофи - 2 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • зеле - 1/4 зелка
  • чушки - 1/2 зелена + 1/2 червена чушка
  • домати - 1 голям или 2 малки
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • за запръжката
  • олио
  • червен пипер
  • лимони
  • девесил - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джолана слагаме в студена вода да заври и след като се попари изхвърляме първата вода и слагаме да се вари отново в тенджера с гореща вода.

През това време приготвяме зеленчуците, като моркова, червеното цвекло и чушките режем на тънки пръчици, лука и картофите на кубчета, доматите обелваме и нарязваме на парчета, а зелето на тънки ивици.

След като се е посварил джолана вадим, обезкостявяме и връщаме парченцата месо и кокала обратно в тенджерата.

Прибавяме и зеленчуците - лука, чушките, морковите, цвеклото и картофите. Добавяме и сол на вкус. Варим до полуготовност и прибавяме обелените домати, доваряваме до готовност.

В края на варенето прибавяме зелето претрито с малко сол, зелето не е небходимо да се вари - просто боршът трябва да клокне, а зелето трябва да е леко хрупкаво. Изваждаме кокала.

Боршът не се застройва, а се прави запръжка от масло с червен пипер. Аз използвах пушен червен пипер и го препържих заедно със скилидки чесън. Добавя се запръжката към борша.

Овкусява се със лимон и прясно смлян черен пипер. Поръсва се с нарязан девесил. Голяма вкусотия!

Бележка: Рецептата е на моя приятелка, която е половин украинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Чудесно ти се е получил, борша в Украйна е като шкембе чорбата в България - често приготвяна. В различните части на Украйна се приготвя по различен начин.Не разбрах какъв джолан си ползвала, предимно се приготвя с телешко, но на много места заместват със свинско, дори със заешко и пилешко. Поздравления, ще взема и аз да си я спретна :))
19.06.2017 11:49
1
1
Покажи всички подкоментари