Бобена фантазия в гювечета

19/06/2017
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф73069845481
"Изкусително вкусни и невероятно ароматни - чупиш хлебче и хапваш с апетит "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 273
  • Преглеждания за месеца101
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • боб - 500 г сварен
  • печурки - 250 г
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 2 бр. на кубчета
  • целина - 2 парчета на кубчета, от малка глава
  • люти чушки - около 4 бр. сухи
  • джоджен - 2 ч.л. сух
  • магданоз - около 2 с.л наситнен
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • ТЕСТО
  • брашно - 280 г или 2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • вода - топла за тестото (около 300 - 320 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Бобът се накисва предната вечер във вода за 1 нощ. След това се сварява по обичания начин до готовност на зърната. Изцежда се.

2. Замесва се тесто и се оставя да втаса на стайна температура.

3. Гъбите се обелват отгоре, нарязват се на по-големи четвъртини и се задушават в мазнина. Посоляват се със сол и черен пипер. Изваждат се.

4. В същия, но избърсан тиган с нова мазнина се задушават наситнените зеленчуци, морковите и целината на кубчета, а лукът на полумесеци. Добавят се към боба, овкусява с джоджен, магданоз и малко олио.

5. В гювече се нарежда слой боб, отгоре гъби, отново боб и т.н. като се завършва с боб. Добавя се на всяко гювече по една суха чушчица. По желание на всяко гювече може да се добави и по половин с.л. доматен сок.

6. Готовото тесто се дели на топки според броя на гювечетата. Разплесква се на питка и се залепя отгоре като капаче.

7. Запича се в гореща фурна, докато се зачерви тестото, около 30 минути.

Изважда се, оставя се за 10 минути и се поднася, като всеки си отчупва парче от тестото на своето гювече. То замества хляба.

Източник: Сладко и солено

Забележка: Не вярвах при приготвянето на тези гювечета колко вкусно може да се получи с това запечено тесто. Прекрасна рецепта!

Затрудних се с поставянето и залепването на тестото, но при малко упоритост се получава точно като капаче. Помогнах си с точилката. Крехко тесто и едновременно и хрупкаво.

Само като съвет, гъбите никога не ги измивам с вода. Променя им се вкуса, поемат вода. По принцип ги обелвам, но ако имам притеснения за чистотата им ги избърсвам отгоре с влажна домакинска хартия. Пънчетата винаги ги отстранявам.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!