Вкусна домашна едросмляна лютеница

19/06/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор561365563
"Грабвайте филийките и идвайте на масата, приготвили сме най-вкусната домашна едросмляна лютеница "
Приготвяне300 мин.
Готвене240 мин.
Общо540 мин.
Порции45
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо16 638
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • доматено пюре – 3 буркана компотени (изварено)
  • чушки – 24 кг червени (сурови и непочистени)
  • моркови – 1 ½ кг сварени и смлени
  • чесън – 1 глава почистен и настърган
  • магданоз – 1 връзка ситно нарязан
  • олио – 1 литър
  • захар – 2 шепи
  • сол – на вкус
  • кимион – на вкус смлян
  • черен пипер – на вкус смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо изпечете почистените чушки и ги смелете.

В голяма тава, на огън на дърва, нагрейте олиото и прибавете цялото количество печени и смлени червени чушки, запържете до сгъстяването им.

Добавете предварително изварено доматено пюре и смлените моркови, разбъркайте много добре и варите на слаб огън за няколко минути до получаване на гъста, еднородна маса. Прибавете настъргания чесън, ситно нарязания магданоз и оставете да поври при непрекъснато бъркане.

Когато при бъркане с дървената лъжица остава празна (т.е. да се вижда дъното на тавата) пътека, лютеницата ви е готова, свалете тавата от огъня, посолете и поръсете с черен пипер и кимион на вкус и разбъркайте отново.

Разпределете лютеницата в добре измити и подсушени буркани и ги затворете. Сварете бурканите за 15 минути след като заврят.

Стара, но изпитана рецепта от моята свекърва, но вкусът е гарантиран!

Трудоемка е и изисква помощници, но има ли по-вкусна лютеница от тази приготвена вън на двора, на дървен огън с цялото домочадие наоколо, очаквайки вкусната домашна едросмляна лютеница на прабаба!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар