Яхния от грах с телешко месо по Царевски

19/06/2017
"Сочна яхния с грах и телешко, която няма дави остави гладни "
Приготвяне10 мин.
Готвене45 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 111
  • Преглеждания за месеца55
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • телешко месо - 500 г
  • бульон - 700 мл домашен телешки
  • грах - 1 1/2 буркан стерилизиран /от 800 мл./
  • лук - 2 глави
  • домати - 3 бр./ или 1/2 буркан стерилизирани/
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • чушки - 1 бр. червена
  • моркови - 2 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • магданоз - 1/2 връзка пресен
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За вкусната яхния първо подготвям зеленчуците. 1/3 от лука, морковите и чушката нарязвам на ситни зарчета.

Останалата част от зеленчуците нарязвам на по-едри парченца, за да е колоритно в чинията. Доматите настъргвам на ренде, ако не са стерилизирани.

Скилидките чесън обелвам и цепвам на кръст от единия край.

Месото нарязвам на парчета и задушавам заедно с лука в мазнината и малко от бульона.

Когато лукът омекне, задушаваме чушката, морковите, като към тях добавяме скилидките чесън и червения пипер.

Доматеното пюре и доматите прибавяме, след като зеленчуците са се задушили.

Отстраняваме чесъна, ястието е поело от аромата му и доливаме яхнията с горещия телешки бульон.

Съдът се похлупва и месото се вари до полуомекване, след което се прибавя грахът, посоляваме /ако е необходимо доливаме още бульон/.

Топлинната обработка на ястието продължава на тих огън. Когато месото омекне напълно, прибавяме брашното, размито с малко студена вода или бульон и при продължително бъркане оставяме на котлона още 5 минути.

Накрая прибавяме маслото и ситно нарязания магданоз.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар