Класически руски борш с телешко месо

19/06/2017
Sevdalina Irikovaот Sevdalina IrikovaЧирак
"Класическият руски борш не е просто някаква чорба, той е кулинарно състояние на ума, което трябва да бъде споделено "
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо449
  • Преглеждания за месеца105
  • Преглеждания за седмицата41
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на тази изключително богата на компоненти и ароматна руска супа подготвям първо зеленчуците.

Розичките карфиол накъсвам на по-дребни. Чушката, моркова, лука, картофа, цвеклото и шунката нарязвам на кубчета.

Краставицата режа на тънки резени, а зелето на по-едро. Винаги разполагам с домашно приготвени бульони, а костният е най-подходящ, защото обогатява не само вкусът и ароматите, но е и магически еликсир за приготвяне на стоплящия душата борш.

Месото варя в 4 ч.ч. от бульона /желиран и студен/, при слабо кипене.

В подходящ съд задушавам цвеклото, лука и карфиола в растителната мазнина и малко от бульона.

След омекването им прибавям зелето, моркова, чушката, картофа, оцета, захарта, дафиновия лист и черния пипер на зърна.

Свареното месо изваждам от бульона, а получената пяна отстраняваме. След като се охлади, нарязвам на парчета и връщам в съда, в който сме го варили. Към него прибавяме задушените зеленчуци и доливам с още горещ костен бульон.

Прибавям и останалите компоненти - доматено пюре, краставица и грах, овкусявам със сол.

Преди сервирането прецеждам борша. Твърдите съставки разпределям по равно в чиниите за поднасяне и заливам с горещия бульон. Към всяка порция добавям лъжица заквасена сметана.

* През зимните месеци, заменям прясното зеле с кисело. Тогава не прибавям оцет.

* Ако не разполагате с домашен бульон, като алтернатива можете да го замените с кубче телешки.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар