Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Пухкави питки със сусам

Пухкави питки със сусам

ДаниДани
Новак
3323226723
Пухкави питки със сусам
Снимка: Дани
1 / 4
20/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
145 мин.
Порции
10
"Ако не побързате, няма да останат за вас да ги опитате"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 9 г суха
  • пудра захар - 1 ч.л. с връх
  • яйца - 2 бр.
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • брашно - 750 - 800 г
  • сол - 2 ч.л.
  • масло - 70 г
  • сусам - 20 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля до температура малко над телесната. Добавят се пудрата захар и маята. 9 г мая е приблизително 2. 5 ч.л. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути, за да се активира маята. Трябва да се обрзува поне 1 пръст пяна на повърхността на сместа.

750 г от предвиденото брашно се смесва със солта и се пресяват в купа. Останалото се отделя за добавяне при нужда. По средата се прави се кладенче. Яйцата се разбиват, от тях се отделят 1. 5 с.л. за намазване на питките.

Останалата част се сипва в кладенчето. Добавят се сметаната и маята и се бърка с лъжица докато се събере на топка. Маслото се разтопява. Тестото се прехвърля на плота и се меси като постепенно се добавя маслото. След като маслото свърши месенето продължава.

Дори да лепне много, тестото трябва да се измеси много добре без излишно добавяне на брашно. Тестото не трябва да се замесва с прекалено много брашно. 800 г е максималното количество, но не е задължително да се употреби всичкото.

Постепенно в процеса на месене тестото ще започне лесно да се отделя от плота и все по-малко да лепне по ръцете. Само трябва да се меси търпеливо около 15 минути. Измесеното тесто се поставя в намаслена купа, намаслява се леко и на повърхността, покрива се с кърпа или домакинско фолио и се оставя на топло да втаса докато увеличи поне 2 пъти обема си.

След това се разстила на правоъгълник, прегъва се на три по дължина и пак на три по късата страна, връща се в купата за още 20-25 минути да втаса повторно. Обикновено от тези продукти получавам тесто около 1240 г, което разделям на 10 къса по 123-124 г.

Краищата на всеки къс се събират и прибират отдолу, така че да се получи кръгла форма, след което на плота се оформя гладко топче. Всяко топче се поставя в намаслена тава на достатъчно разстояние едно от друго. Ако тавата е малка, трябва де се ползват 2 тави.

Подредените топчета се оставят да втасват около 30 минути. Намазват се с отделеното яйце, смесено с 1 с.л. прясно мляко и се наръсват със сусам. Пекат се в загрята на 170 градуса фурна около 25 минути или според фурната. Горещи се намазват с прясно мляко и се охлаждат покрити с кърпа.

Такива питки не могат да се купят никъде, опитайте да си ги направите вкъщи. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: