Сезонен сладкиш с кайсии

20/06/2017
Даниот ДаниНовак
"Нежен сладкиш, който може да приготвите и опитате само в сезона на кайсиите "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо16 317
  • Преглеждания за месеца13154
  • Преглеждания за седмицата181
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • кайсии - 800 г пресни
  • яйца - 5 бр.
  • сол - щипка
  • ванилия - 1 бр. или няколко капки течна
  • захар - 220 г
  • олио - 170 мл /3/4 ч.чаша приблизително/
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 ч. л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кайсиите се измиват и се разрязват на половинки.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват с щипка сол на най-ниската скорост на миксера. Когато се получи хубава пяна постепенно се добавя захарта /може да се смеси бяла и кафява или да се замени само с кафява/ и оборотите се увеличават.

Когато сместа стане устойчива/белтъците запазват формата си/ един по един се добавят жълтъците, като всеки следващ се добавя след като предходния се е поел напълно от сместа. Следва олиото, добавя се като се влива постепенно.

След като се добави и оиото миксера не е необходим повече. Брашното се смесва с ванилията и бакпулвера и се добавя на 2-3 приема, като се пресява в сместа. Бърка се леко и внимателно от средата отдолу нагоре и в кръг.

Когато се поеме брашното, сместа се изсипва в засталана с хартия правоъгълна тава /моята е 32 х 24 см/, кайсиите се подреждат равномерно/прави нагоре или настрани, не легнали/захлупени/ с лек натиск, почти до основата, и се пече в загрята на 170 градуса фурна около час.

Процесът се следи, ако е необходимо 10-15 минути след поставянето на тавата във фурната сладкишът се покрива отгоре с фолио. Тестото е фино и деликатно и може отгоре да се опърли бързо. Препоръчителен е вентилатор.

Готовността се проверява с клечка за зъби. Изважда се от фурната, охлажда се, хартията се отстранява. Готовият сладкиш се наръсва с пудра захар.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар