Пастърма от рибиците на толстолоб

12/08/2012
vladimir Petrovski
отvladimir PetrovskiНовак442125
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо6 848
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.7 от 5

Необходими Съставки

  • толстолоб - 2 бр. рибици от по едър толстолоб
  • морска сол - счукана 1/2 кг
  • захар - 2 супени лъжици
  • черен пипер - смлян 1 кафена лъжичка
  • червен пипер
  • чесън - 4 скилидки пасиран
  • бяло вино - сухо 1 чашка
  • чимен - стрит 1 кафена лъжичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибиците натриваме със солта и захарта. Оставяме на студено да престоят 2 дена. След това обръщаме рибиците от другата им страна и оставяме за още 2 дена.

Правим силна солена саламура с разчет 1.5 л вода + 2 чаени чаши счукана морска сол. В тази саламура оставяме рибиците да се "давят" за 3 дена. Изваждаме от саламурата и отцеждаме. Закачаме да просъхнат 3-4 часа.

Правим смес от смляния черен пипер, червения пипер, чимена, пасирания чесън, виното. С получената смес натриваме рибиците и отново закачаме да съхнат на проветриво място, което да не е изложено на пряка слънчева светлина.

Процеса на съхнене зависи от дебелината на рибиците и е от 7-10 дена. Като се пипнат рибиците леко трябва да лепнат. Това е момента в който трябва да ги свалим от простора и даги приберем на студено.подобни рецепти тук

5 8
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!