Осолена скумрия

12/08/2012
vladimir Petrovski
отvladimir PetrovskiНовак44186
"Вкусно мезе, приготвено с много мерак от истински майстор!"
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо44 348
  • Преглеждания за месеца1431
  • Преглеждания за седмицата165
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • скумрия - едра 4 - 6 бр/парчето е между 400 - 600гр/
  • сол - по 1 с.л. на скумрия
  • захар - по 1 с.л. на скумрия
  • черен пипер - смлян
  • копър - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистената и измита скумрия се подсушава и се натрива със захарта и солта равномерно отвън и отвътре. В коремчето поставяме копър.

Увиваме в амбалажна хартия или хартия за печене така, че рибата да може да диша. Слагаме я над шкафчето за зеленчуци в хладилника и забравяме за 7 дена, че там въобще има риба.

На седмия ден я иваждаме и консумираме като мезенце за изстудена водка или бира. Гарнираме с парчета тънко нарязан лук поръсен с копър и полят с лимонов сок и зехтин на вкус. В добавка маслини без костилките.подобни рецепти тук

5 12
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Елена Стефанова Йорданова
Тъп въпрос,но не съм наясно:)Какво имате предвит с това че рибата да може да диша?Трябва ли да оставя отвор като я овивам или тя си диша през хартията?!
2
0
Станислав
Станислав
24.01.2013 14:19
Пробвайте и една още по-лесна рецепта за осолена /веяна/скумрия.Изчистете и за около час поставете в студена вода,като я сменяте няколко пъти./не махайте главата/.Изчистените риби наръсете обилно с едра сол и оставете в хладилника за ден-два.Завържете опашките с конец и изнесете на балкона.След висене около седмица/в студените месеци/ рибата е прекрасна за ядене,поръсена с пресен копър и обилно полята с лимонов сок.
6
0
Цв. Маринова
Цв. Маринова
22.01.2013 18:09
Приготвих си рибката,сега ще чакам 7 дни и тогава ще видя резултата.Много е лесна за приготвяне.
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв