Патладжани пармиджана (Melanzane alla Parmigiana)

22/06/2017
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф68169444201
"Прекрасна рецепта с хармонично съчетаващи се вкусове, създадени само за да галят небцето "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 499
  • Преглеждания за месеца42
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • ЗА СОС МАРИНАРА
  • доматен сос - 1 бутилка от 700 мл
  • лук, стар - 1 глава среден размер
  • чесън - 3 скилиди
  • риган - 2 ч.л., сух
  • зехтин - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • чили - 1 ч.л. пипер, лют
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • ПАТЛАДЖАНИ
  • патладжан - 1 бр., голям
  • яйца - 2 бр.
  • боселек, пресен - 1/2 връзка
  • брашно - 1/2 ч.л.
  • моцарела - 125 г
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • пармезан - малко настърган
  • зехтин - смес с олио за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Започва се със сос Маринара.
В по-дълбока тенджера се загрява зехтин на средна температура. Наситненият лук се добавя и задушава, докато омекне. Добавя се настърган на ренде чесънът и се оставя за няколко минути, като се разбърква. Добавя се риган, дом. сос, солта, черен пипер и водата. Оставя се да къкри за около 20 мин на умерен котлон, като периодично се разбърква. След това време се сваля от огъня и се оставя настрана.

2. Патладжани
В купа се счупват яйцата, добавя се черен пипер, сол, босилек, нарязан на едро, настърган на ситно ренде пармезан. Разбърква се с вилица.
Патладжанът се почиства и с белачката се обелва на ивици, така че да остане и кора. Нарязва се на филии около 1/2 см., потопява се в брашно, в яйчената смес и се изпържва на 180 градуса мазнина до златисто. Оставя се върху домакинска хартия да се изцеди от излишната мазнина.

Моцарелата, може и пушена, се нарязва на филии.

Върху готовия патладжан се поставят по две филии моцарела, по два цели листа босилек и се захлупва с друг изпържен патладжан. Така се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, и се запичат във фурна на 200 градуса само за 7 минути.

Изваждат се от фурната, в чиния се поставя по 2 с.л. от Маринарата, а върху нея се поставя патладжан. Гарнира се с листо от босилек.

Източник: Recipe 30

Забележка: За дом. сос съм ползвала оригинални италиански домати, бутилка, защото са с плътен сос и е много малко водата в тях, а имаше и листа от босилек.

В рецептата патладжаните не се изцеждат, а направо се готвят, но аз по принцип ги изцеждам, след като съм ги посолила, след това леко със студена вода ги отмивам от солта и много добре ги подсушавам в домакинска хартия.

Количеството на патладжана беше общо 2 бр. големи и съответно и продуктите ги увеличих.

В сос Маринара накрая на готвенето винаги добавям по 1/4 ч.л. захар, която омекотява вкуса на доматите.

При пърженето на патладжана в тази панировка се получава хубав златист цвят и хрупкава коричка.

Изключително вкусно като всяка италианска рецепта. Хрупкава коричка на патладжана и прекрасно разтекла се моцарела при печенето от фурната.

Заслужава се да се опита!подобни рецепти тук

5 14
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Яница Николова
Чудесно!
0
0
marcheva14
marcheva14
10.07.2017 00:20
Добавям още една снимка към основната рецепта, като добавих и малко Чери доматки отстрани . Прекрасни станаха, леко запечени и поеми от аромата на босилека.
1
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
22.06.2017 12:20
Прелест разтопена, в тавичка подредена и моя милост изкушена! Поздравления ще пробвам, на калории вече не смогвам!То на тази вкусотия, всеки може да завиди, ха,ха!
3
0
marcheva14
marcheva14
22.06.2017 12:32
Севи, не мога да ти отговоря в стихотворна форма, но ми беше приятно да те прочета. Много се смях!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв