Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница със сирене и каймак

Баница със сирене и каймак

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312962711
Баница със сирене и каймак
Снимка: Величка Калева
2 / 3
22/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Ако ви се намира каймак, не се колебайте да направите тази баница. Ще останете очаровани!"

Необходими Продукти

  • точени кори - 1 пакет
  • яйца - 3 бр.
  • натрошено сирене - 1 ½ - 2 ч.ч.
  • олио - ¾ ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 непълна ч.л.
  • лимонтузу - ½ ч.л.
  • вода - почти 2 ч.ч.
  • каймак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд се слагат натрошеното сирене, олиото, яйцата, водата с добре разтвореното лимонтузу и всичко се разбърква добре. Прибавя се хлебната сода, разбърква се, за да се „угаси“ содата. Трябва да се опита за сол. Ако е безсолно, може да се добави още сирене или малко сол.

Може да се използват и тънко, и дебело точени кори. Ако корите са по-дебели, количеството на водата се увеличава малко.

На дъното на съда, в който ще се пече баницата, се изсипва 1 черпаче от сместа (тя служи като лепило, за да не се изсипе баницата, когато я обърнем след изпичането) и се поставя първата кора. Върху нея се сипва 1 черпаче от сместа и се намазва добре кората.

Така се редуват кора, смес, кора и т. н. Оставя се малко от сместа, с която ще се намаже и последната кора. Преди това обаче баницата се нарязва на парчета и тогава се полива с останалата смес. В местата на нарязване с лъжичка се сипва по малко каймак от прясно мляко.

Пече се 15 минути на 190 градуса, на горно и долно печене в предварително загрята фурна, след което градусите се увеличават на 230 и баницата се допича. 5-6 минути преди да я извадим от фурната, цялата баница се маже с каймак и отново се връща в нея.

Всъщност всеки пече според фурната си. След като баницата е добре изпечена, тавичката се обръща и се поставя на 4 чаши, за да повиси, докато се охлади.

Тази баница става пореста и дори на другия ден корите не са слепнали. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: