Миди разсол в буркан

23/06/2017
zarq666@gmail.com
отzarq666@gmail.comМастър Шеф67420822631
"Мидички с мирис на моренце - за мастиката идеалното мезенце!"
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 921
  • Преглеждания за месеца220
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • миди - 1 кг с черупки
  • бяло вино - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • морска сол - 2 с.л. едра
  • копър - 1 връзка
  • черен пипер - 10 зърна
  • узо - 50 мл
  • зехтин - 2 к.ч. (или олио)
  • чесън - 1 скилидка
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
  • лимонов сок - на 1 лимон
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • лук - 1 глава кромид
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мидите се почистват добре с телена четка, измиват се със студена вода и се слагат в тенджера, заливат се с водата, виното, прибавят се дафиновите листа, зърната пипер и настърганата лимонова кора. Слага се морската сол.

Варят се на тих огън под похлупак, докато се отворят черупките, прехвърлят се в съд със студена вода, за да се охладят (като водата, в която са врели, не се изхвърля). Мидите се отцеждат в гевгир и ядките се почистват от черупките.

Запазете си няколко черупки за декорация при поднасянето! Разсолът се приготвя, като се загрява зехтинът (или олиото), разбърква се и се налива 1 ч.ч. от мидения бульон.

Отстранява се от огъня и се прибавят наситнената скилидка чесън, узото и лимоновият сок. Подправя се със сол на вкус и смлян черен пипер. Кромидият лук се обелва и нарязва на ивици, копърът се нарязва на ситно.

В предварително измит и попарен с вряла вода буркан се налива малко разсол, слага се ред мидени ядки, резени кромид лук, копър, разсол, миди и така, докато продуктите свършат.

Бурканът се затваря плътно и се оставя в хладилник поне за 12 часа да се овкусят мидите. Поднасят се като салата или предястие.

Пият се с узо, узаки, ракия, мастика, водка, бира, бяло вино и най-важното - в добра компания!подобни рецепти тук

5 16
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

zarq666@gmail.com
zarq666@gmail.com
09.07.2017 18:51
В момента имам в хладилника миди, които приготвих преди 20 дни и все още са с чудесен вкус. Повече от това време не съм ги държала, просто защото се изяждат светкавично.
Поздрави :)
1
0
Божидар Аврамов
kolko vreme izdarjat v hladilnika
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв