Янкина салата за малчугани

26/06/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач254115246
Приготвяне15 мин.
Готвене15 мин.
Общо30 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо198
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме старателно зеленчуците и ги почистваме. В съд с кипяща подсолена вода поставяме накъсаните розички от броколито, моркова и обелените картофи.

След като броколите промени цвета си (за 3 минути) го изваждаме от тенджерата и го шокираме в съд с лед. След 10 минути изваждаме и моркова, а картофите се доваряват до готовност.

Изваждаме ги и ги отцеждаме от водата, оставяйки ги настрана, за да се охладят.* Настъргваме ги на едро ренде. Халумито натрошаваме на ситно. Червеният пипер смесваме с нарязания копър.

Сварените яйца от пъдпъдък, отстраняваме, охлаждаме, обелваме и настъргваме.

1/3 от свареното броколи намачкваме с вилица, заедно с 1/2 морков. В подходящ съд смесваме сиренето, изварата и катъка.

В малка квадратна йена или друг съд подреждаме първо от картофите, после от пасираното броколи с морков, следва червения пипер с копъра, после ред от настъргани яйца, сместа със сиренето и катъка.

Пак ред от сварени картофи, червен пипер и копър, смес от сирене и катък, а накрая завършваме с настърганите пъдпъдъчи яйца. Завършваме салатата, поръсвайки я с червен пипер и копър.

Покриваме със стреч фолио и оставяме да се охлади за 30 минути в хладилник. Нарязваме на порции и аранжираме с резенче чери домат.

От другата част на бланшираните зеленчуци /броколи и 1/2 морков/, сглобяваме гарнитурата, прибавяйки малко царевица и овкусявайки я с лимон и зехтин. Сол не се прибавя, защото зеленчуците са врели в подсолена вода!

Нарязваме салатата на порции, аранжираме с резенче чери домат и гарнираме със бланшираните зеленчуци.

* Яйцата от пъдпъдък винаги трябва да присъстват в детското меню, заради ценните си свойства. Първо те повишават имунитета на детето, ценен източник са на витамин В12, рибофлавин, белтъчини, желязо и други. В тези яйца няма салмонела!

В този случай спокойно можете да сервирате на рохки.

* Мили домакини, съхранете водата, в която са врели зеленчуците. Бульонът е подходящ за зеленчукова крем-супичка от броколи и картофи.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар