Уханни сърца с цветове от лавандула

27/06/2017
Sevdalina Irikovaот Sevdalina IrikovaЧирак
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции26 бр.
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо78
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр. /запазваме 1 бр жълтък за намазване/
  • кафява захар - 1 ч.ч. с връх
  • заквасена сметана - 4 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л., равна
  • мазнина - 2/3 ч.ч. растителна
  • ванилия - 1 шушулка
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • сладкарска боя - лилав цвят, много малко /няколко прашинки/
  • брашно - за меко тесто
  • лавандула - 1 ч.л. цветове
  • лавандулова захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо смесваме яйцата /2 бр. и 1 белтък/ със захарта.

Разбиваме с миксер до побеляване, след което добавяме сметаната, предварително смесена със содата и боята /внимавайте, наистина с няколко прашинки ще добиете лек нюанс, аз изпуснах повече и наситих незадоволителния за мен цвят/.

Продъпжаваме да разбиваме. Разрязваме шушулката ванилия и остъргваме семената й.

Прибавяме и останалите аромати - лавандулата и кората от лимона. Изсипваме сместа в купа с брашно. Омесваме меко и еластично тесто, добавяйте по малко от брашното, до получаване на желаната плътност.

Разточваме тестото на лист с дебелина около 1 см. От него изрязваме формички със сърца. В купичка разбъркваме останалия жълтък с няколко капки растителна мазнина. Намазваме ги с четчица и ги поръсваме отгоре с лавандулова захар.*

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изваждаме уханните сърчица и ги покриваме с кърпа, за да останат меки и пухкави.

* В домашни условия можем да си приготвим лавандулова захар за тези курабийки. За целта е необходимо да съберем изсъхнали вече лавандулови цветчета и да добавим към тях двойно количество захар. Затваряме в буркан и запазваме ароматите през цялата година.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар