Ризото с два вида гъби

27/06/2017
Анелия Терзиева
отАнелия ТерзиеваЧирак105664
"Ризото с невероятен аромат и вкус "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо250
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • ориз арборио - 250 г (1/2 пакет)
  • бяло вино - 1 к.ч.
  • бульон - 3 чаши пилешки или зеленчуков
  • готварска сметана - 100 мл
  • мащерка - ако имате под ръка използвайте прясна
  • сол
  • черен пипер
  • печурки - 200 г (бели и кафяви)
  • сушени манатарки - 1 шепа предварително накиснати във вода (също по - добър вариант са пресните)
  • чесън - 1 скилидка
  • пармезан - 50 г или друго твърдо сирене за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържваме нарязаните на ситно гъби и чесън в малко мазнина. Добавяме ориза и разбъркваме.

Добавяме виното и продължаваме да бъркаме. След като почти се изпари започваме да доливаме бульона на малки части, като добавяме течност, само след като предходната се изпари.

Съотноението ориз:течност е около 1:3. Малко преди готовност на ориза прибавяме подправките и сметаната. Сваляме от котлона и поднасяме с насърган пармезан, който при необходимост може да се замени с кашкавал.

Съвет: В никакъв случай не мийте ориза, не слагайте цялата течност на веднъж и не го оставяйте да се развари.

Забележка: Името на ориз Арборио идва от китното едноименно селце в Северна Италия, където за първи път е култивиран и селектиран.

Сортът е с едри, бели и заоблени зърна и характерна бяла точка в средата. Уникален е с това, че при готвене увеличава няколко пъти обема си, не се слепва, а ястието придобива пищна, кремообразна структура.подобни рецепти тук

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар