Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен хляб по мамина рецепта

Домашен хляб по мамина рецепта

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Домашен хляб по мамина рецепта
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
28/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12
"Мамините рецепти са най-вкусни, а този прекрасно ухаещ домашен хляб до доказва"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг София мел
  • мая - 2 бр. суха /или 1 пакетче жива мая 42 г/.
  • вода - 450 мл хладка
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • червен пипер - за намазване
  • чубрица - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Във всяко българско семейство хлябът е символ на гостоприемство и по старата българска традиция гостите се посрещат с хляб и сол. Моята майка ме научи да влагам почит и любов, докато го приготвям и аз влагам цялото си старание.

В подходяща купа пресявам брашното, прибавям солта и правя кладенче. Маята изсипвам към хладката вода, в която съм добавила захарта и лъжица брашно. Изсипвам я внимателно в кладенчето, като прибавям и олиото.

Съветът ми е да започнете с около 700–800 г брашно. Аз си замесвам тестото в купата и довършвам процеса върху плота.

Добавям брашното постепенно, докато получа меко еластично тесто, което да не лепне по ръцете. Оставям в набрашнена купа да втаса за около 40-45 минути (да удвои обема си). Сега времето е топло и тестото втасва по-бързо.

При първото втасване – тестото е леко и въздушно. Омесвам го още малко и оформям вида му. Поставям в намаслена и набрашнена тавичка да втаса още веднъж. Времето за второто втасване отново зависи от околната температура, на тази топлина са му нужни около 20-25 минути. Той трябва да си запази форма си. Леко навлажнявам с вода и го намазвам с червен пипер и чубрица.

Разрезите са важни и се правят за да излиза парата от тестото по време на печене. Препоръчително е се правят с много остър нож. Дълбочината на разреза трябва да е около 5-6 милиметра и да се правят съвсем леко. Не натискайте, защото тестото ще спадне моментално. Просто прекарайте острието по повърхността без да оказвате никакъв натиск.

Печенето е в силно загрята фурна. Аз я включвам 20-25 минути преди печенето на 240 градуса, за да съм сигурна, че е добре загряла.

Под съда за печене слагам огнеупорен съд с вода, за да осигурим влажната среда, която е необходима при първоначалното печене. Намалявам температурата на 200 градуса и пека около 40-45 минути. По време на печенето хлябът ще се надигне още. Трябва да се наглежда, защото времето за печене пак ще зависи от количеството, а и различните печки пекат различно.

Не мога да ви опиша аромата, който се носи наоколо, връщайки ме в детството и мамината кухня. Моля, поднасям ви го от сърце! Сладко да ви е !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: