Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Домашен сладолед с ядки и сладко от вишни

Домашен сладолед с ядки и сладко от вишни

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Домашен сладолед с ядки и сладко от вишни
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
29/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
4 мин.
Общо
39 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • сладко от вишни - 1 бурканче
  • течна сметана - 2 ч.ч.
  • вода - 2 с.л. гореща
  • пудра захар - 10 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • шамфъстък - 1 к.ч. безсолен
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • сок от вишни - 25 мл
  • сушени кайсии - 1/2 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставяме кайсиите и ги заливаме със сок от вишни или друг плодов сок, за 10 минути.

Прецеждаме, изцеждаме и ги нарязваме на ситно, като ги поставяме в друга купа, заедно вишните от сладкото, настърганата кора от лимон и стритият шамфъстък.

Разбъркваме ги и приготвяме още три купи. В едната отделяме белтъците от жълтъците, като те отиват във втората купа. Към белтъците добавяме 5 с.л. захар и ги разбиваме с помощта на миксер, докато те образуват твърди върхове, около 6-7 минути.

Жълтъците разбъркваме с другите 5 с.л. захар на ръка. Добавете врялата вода и разбиваме жълтъците до изсветляване. В трета купа разбиваме студената течна сметана до гъстотата на кисело мляко.

Добавяме внимателно разбитата сметана и жълтъците към разбитите белтъци и разбъркваме бавно, с помощта на шпатула. След това прибавяме сместа от сушени кайсии и пак разбъркваме.

Поставяме на дъното и стените на две правоъгълни форми за кекс /с дължина 30 см/ или дълбок съд с вместимост 2.5 литра с хартия за печене. Изсипваме сместа във формите и ги поставяме във фризер за 4 часа. Ако оставяте сладоледа за по-дълго във фризера, задължително го покрийте отгоре с прозрачно фолио.

Сервирам, полят със сладко сиропа от вишневото сладко. Украсете с листенца от мента.

Съвет: Плодовият сок може да замените с ликьор Амарето или вишновка /когато е за възрастни/ и в него да накиснете кайсиите. Сладкото можете да замените с кайсиево, ягодово или каквото имате в наличност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: