Сладко от вишнап

30/06/2017
Sevdalina Irikovaот Sevdalina IrikovaЧирак
"Опитвали ли сте вишнап? Ето и идея за едно много вкусно сладко"
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо248
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • вишнап - 1 кг
  • захар - 1 1/4 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • ром - 3 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме вишнапа и махаме дръжките (не ги изхвърляйте). Почистваме плодовете от костилките, с помощта на безопасна игла върху съда, в който ще ги варим, за да запазим сока, и ги посипвам със захарта. Поставяме ги в емайлиран подходящ съд.

Оставям ги за една нощ в хладилник. През това време те ще отделят сок. Вода не добавям. Слагам ги на котлона, в началото на най-висока степен.

Щом сладкото заври, намалявам на среден огън и отстранявам образувалата се пяна.

Сладкото се вари до желаната от гъстота, като внимаваме да не го преварите. Изваждам от него в чиния, предварително поставена във фризера, и прекарвам лъжицата по него. Щом се образува „пътечка“, която постепенно са затваря, сладкото е готово.

Когато изстине ще се сгъсти още. Така ще запазим и прекрасният му цвят. Щом преценя, че моментът е дошъл, добавям лимонената киселина и оставям да къкри още 3-4 минути. Насипвам в сухи затоплени буркани на винт. В три от тях слагам по 1 ч. л. ром до ръбчето на буркана.

Тях използвам за десерти, кифлички и кейкове, защото ароматът е неустоим, а вкусовите качества подходящи за тази цел. Останалите оставям натурални.

Затварям веднага и обръщам с капачката надолу, покривам ги с кърпа, за да се охладят постепенно.

По желание можете да добавите и други аромати-ванилия, канела, индрише.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар