Чорба от телешко шкембе

30/06/2017
"Любима класика, към която никога не можем да останем равнодушни"
Приготвяне15 мин.
Готвене90 мин.
Общо105 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 994
  • Преглеждания за месеца632
  • Преглеждания за седмицата90
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 600 г
  • моркови - 1 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • брашно - 4 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лют пипер - 1 с.л.
  • масло - 4 с.л.
  • чесън - скилидки
  • оцет
  • сол - на вкус
  • черен пипер - зърна
  • люти чушки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Попарваме телешкото шкембе с вряща вода за няколко минути, след което веднага го остъргваме с остър нож откъм вътрешната страна. След това го изчистваме и от външната страна, като зацапаните места измиваме или остъргваме с нож, заедно с ципата.

Измиваме отново шкембето, поставяме го в тенджера и го заливаме със студена вода. (Водата не трябва да е посолена и винаги трябва да е покрила шкембето). За сваряването на шкембето са необходими от 30 до 60 минути.

Обелваме и измиваме лука и моркова и ги добавяме цели към края на варенето, заедно със зърната черен пипер. След това овкусяваме със сол.

След като се свари напълно, изваждаме шкембето, нарязваме го на парчета, а бульона прецеждаме и към него добавяме запърженото с масло червен пипер. Отделяме 1 ч.ч. от бульона и оставяме настрани да се охлади.

В отделен съд размиваме брашното с прясното мляко, добавяме разбитите жълтъци и разбъркваме внимателно.

Получената смес прибавяме към отделения бульон и слагаме на огъня да кипне, като бъркаме непрекъснато.

Изливаме върху нарязаното шкембе. Поднасяме с пресован чесън, смесен в оцет и лют червен пипер.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар