Домашен чили сос със зехтин

30/06/2017
zarq666@gmail.com
отzarq666@gmail.comИноватор3621521704
"Специално за онези, които си падат по пикантното - невероятен домашен чили сос със зехтин "
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 181
  • Преглеждания за месеца47
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • зехтин - 100 мл екстра Върджин
  • люти чушки - 100 г, сухи, червени
  • морска сол - 3 с.л. (на кристали)
  • рибено масло - 2 с.л. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвям този домашен чили сос всяко лято и имам от него за цяла година. Лесен, икономичен и много лют.

За рецептата ползвам домашно произведени ситни червени люти чушлета, които предварително изсушавам върху тавичка с оризова хартия на студено, хладно място и на сянка, за да запазят цвета си по-дълго.

Предварително изсушените люти чушлета почиствам от дръжките, смесвам със зехтина и едрата морска сол в стъклено бурканче с капак и разбърквам интензивно. Имайте предвид, че морската сол няма да се разтвори напълно в зехтина, а само ще го овкуси постепенно. По желание може да прибавите рибено масло на вкус, придава много приятен рибен аромат и овкусява допълнително соса.

Прибирам сместа в хладилника и след няколко дни лютите чушлета са си отпуснали в зехтина аромата и лютия вкус. Хубаво е от време на време да го разбърквате, за да ускорите процеса.

Държи се в хладилника и не се разваля цяла година и повече (досега не ми се е случвало да се развали или да промени вкусовите си качества), само вкусът му става по-наситен и интензивен. Когато ви привърши, може да добавяте още зехтин, за да имате за по-дълго време.

Преди употреба го извадете за 5 минути на стайна температура, защото на студено в хладилника зехтинът леко замръзва и се стяга.

Подходящ е за подправяне на ястия с всякакви меса, за постни ястия, за различни сосове, за супи, паста, риби, дори намазан върху препечена филийка е уникално вкусен.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар