Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер Тесто»Кроасани»Кроасани от многолистно тесто със сладък пълнеж

Кроасани от многолистно тесто със сладък пълнеж

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Кроасани от многолистно тесто със сладък пълнеж
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
02/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Кроасани, които призовават - изяж ме"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г бяло
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 4 г на Йоткер
  • прясно мляко - 180 мл хладко
  • масло - 160 г меко
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - още 2 с.л.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • череши - 100 г
  • захар - 100 г
  • брашно - при замесването
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и подсушаваме черешите. Изваждаме костилките, като внимаваме да запазим целоста на плода. Заливаме ги със захарта и ги поставяме в каселола, за да се карамелизират, докато течността се редуцира. Пълнежът ни е готов. С подходяща купа пресяваме 3 пъти брашното. Смесваме го със солта. Маята активираме в хладкото прясно мляко със захарта.

В брашното правим кладенче и изсипваме в него млякото и маята. Разбъркваме, докато тестото се оформи. Прехвърляме го върху плота, поръсен с брашно и замесваме за около 5 минути, докато стане еластично. Правим го на топка и я поставяме в купа намазена с олио и го покриваме със стреч фолио.

Оставяме го на топло, докато удвои обема си (лятната температура е много подходяща за съкръщаване времето на втасването). Премесваме тестото още един път, фолираме го и го поставяме в хладилника за 30 минути.

Между два слоя от стреч фолиото поставяме маслото, което изтъняваме с помощта на точилка. Слагаме и него в хладилникa, като температурата трябва да е 16 градуса. При разточването маслото трябва да е със еднаква температура с тази на тестото.

Върху набрашнения плот поставяме охладеното тесто, чиито краища разточваме с точилката. То придобива формата на кръст.

В средата му поставяме маслото. Към него загъваме краищата от тестото. Разточваме го на правоъгълник, като работим внимателно с тестото и не упражняваме натиск върху него. Дължината на правоъгълника е по-голяма от ширината.

Работи се бързо с многолистното тесто, защото маслото се отпуска и от топлината на ръцете и от лятната температура (на мен на два пъти ми се наложи да го охладя, тъй като от топлото време маслото се разтопи).

Оформеният правоъгълник се сгъва на три като писмо. Това епървото сгъване на тестото. Увива се в стреч фолио и се охлажда в хладилник за 30 минути. Изваждаме го, разточваме на правоъгълник и следва второто сгъване, като следим краищата на пликът да са към нас. Работим пак върху набрашнен плот, като при всяко прибиране, почистваме излишното брашно от тестото.

Процедурата по разточване, сгъване и охлаждане се повтаря още три пъти. Внимава се преди всяко разточване пликът да се постави така, че сгънатите краища да се виждат. След последното сгъване тестото се охлажда за минимум 30 минути. Тестото ще бухне леко.

Кроасаните се оформят, като тесто се поставя върху леко набрашнен работен плот, отново с краищата към нас. Разточваме на правоъгълник с дебелина около 5 мм. (опитах се да го разточа в кръг, а кръгът на триъгълници, но не ми се получи правилна форма, на правоъгълник е по-лесно). От правоъгълника изрязваме триъгълници, в които слагаме по лъжица от карамелизираните череши.

Навиваме триъгълника на руло до острия му край. Краищата му сгъваме леко навътре. Подреждаме в тава, постлана с хартия за печене, покриват се с кухненска кърпа и се оставят да втасат за около 40 минути.

Междувременно фурната се нагрява на 180°C. Жълтъкът и прясното мляко се разбъркват и с помощта на четка намазваме кроасаните.

Пекат се в предварително нагрятата фурна за 25 минути или докато бухнат и придобият златист цвят. Сервират се поръсени с ванилова пудра захар.

За пръв път се опитвам да приготвя многолистно тесто, което винаги ми се е струвало доста трудоемко, но повярвайте, трудът си заслужава. Плънката може да е сладка или солена, но трябва не трябва да е много рядка, а редуцирана.

По рецептата на Йоана Петрова

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря Марчела, съветите ти са ми ценни, ще са ми от полза. Тук говори и опита. Поздрави!
02.07.2017 18:52
marcheva14
marcheva14
Севдалина, за първи път да работиш бутер тесто и то с прекрасен резултат.! Тъй като аз го работя често, не обичам готово бутер тесто, но понякога ми се налага да купувам, ще ми разрешиш ли само мъничък съвет. Никога не се опитвай да го разточваш в кръгла форма тестото, това е грешка. Винаги се работи в правоъгълна и точилката е напред и назад. Така се запазват пластовете на бутер тестото. И охлаждай за по-бързо във фризер за 15 мин. Масата където работиш също я охлаждай , например с една ледено студена тенджера, която си поставила във фризера , минаваш по плота няколко пъти за да се изстуди. Това го практикувам най-вече когато е горещо, зимата не е толкова необходимо! Пуснала съм рецепта за кроасан, можеш и там да погледнеш. и то два вида, бързо бутер тесто и по-трудното, бавното. Удоволствие е да се работи това тесто. То оживява в ръцете ти.
Браво! Чудесни кроасани!
02.07.2017 14:24
1