Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Греещо слънце за рожден ден

Питка Греещо слънце за рожден ден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка Греещо слънце за рожден ден
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 10
11/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
16
"Отдавна издирваме по-голяма майсторка на питките от Ваня, но все още не сме намерили такава"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • прясна мая - 1/2 кубче (21 г)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • тиквено семе
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка слагате захарта и маята, разбърквате добре докато се втечни и разтопи захарта.

Затопляте прясното мляко колкото да ви трае пръста и сипвате около една кафена чашка при маята. Разбърквате докато се разтопи напълно захарта и поръсвате с малко пресято брашно. Покривате със чиния и оставяте настрана, за да се активира маята.

През това време разбивате яйцата, като предварително заделите единия жълтък за намазването на питката. Прибавяте две или три супени лъжици кисело мляко при яйцата и хубаво разбивате, добавяте и прясното мляко и олиото.

Пресявате брашното и добавяте солта, правите кладенче и сипвате млечната смес и активираната мая. Разбърквате с голяма лъжица и добавяте по малко брашно, не сипвайте цялото количество брашно, защото може да не е необходимо толкова и да стане твърдо тесто.

Аз пресявам примерно около 700 грама, а другото оставям, за да добавям по малко толкова, колкото преценя, че е достатъчно. Започнете да месите с ръце и така ще прецените дали е меко или твърдо тестото. На мен ми се получи тесто 1300 г. Намазах купата с олио и оставих тестото, като намазах и него и покрих с капак или кърпа да втасва.

След като удвои обема си го разделих на три части едната част е около 450 г, другите две части по 370 г. Голямата част оформих на хубава разлата топка, която поставих в тава покрита с хартия за печене. Другите две части тесто разточих на две големи обли кори, които сложих една върху друга, като едната намазах с олио.

Разрязах ги на 16 триъгълника и всеки цепнах от острия връх и промуших отдолу нагоре. Получените листа подредих върху облата топка, като острите връхчета са в центъра на питката. Широките части на листата стиснах с пръсти за да се получи обла част и всяко притиснах с клечка, от снимките ще придобиете представа за оформянето.

Готовата оформена питка покрийте с домакинско фолио и оставете да втаса. Когато при пипане е пухкаво мека я намажете с разбития жълтък с малко прясно мляко и олио. С тиквеното семе по ваш вкус оформете, аз сложих в центъра и на всяко листо, поръсете и със сусам.

Загрейте фурната на 160 градуса и сложете питката да се пече, аз пека едновременно на долен и горен реотан, като е на 2 ниво в печката.

Печете около 35 минути, зависи от фурната ви, извадете питката от тавата, след като сте пробвали с дървено шишче че е изпечена, оставете я на скара да изстине, още топла я намажете с масло. Това е една чудесна рецепта за питка, която прилича на торта и е много подходяща за рожден ден.

Питката Греещо слънце за рожден ден е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Някой не се ли осмели да направи тази питка? Изобщо не е трудна ако следвате указанията. :)
31.07.2017 14:46
1
Покажи всички подкоментари
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Като гледам твоите красоти ме е срам да покажа моите криви питки:)))Възхищавам се на умението ти:)
03.07.2017 11:53
1
1
Покажи всички подкоментари
Албена Асенова
Албена Асенова
Майсторът си е майстор.Твоите печива са кулинарни шедьоври!
02.07.2017 14:53
3
1
Покажи всички подкоментари