Сепионет на тиган или плоча

02/07/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2602791576
Приготвяне15 мин.
Готвене6 мин.
Общо21 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо308
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сепионетът е малка сепия (но не бейби), която има размери от 6-7 см. до около 15 см. Хубавото при него е, че е много крехък и няма нужда от много чистене, както при голямата сепия (40 см и нагоре), чиято покривна ципа е дебела и задължително трябва да се обели.

От сепионета единствено отстраняваме кръглото твърдо топче в основата на пипалата, както и премахваме, ако има висящи забелени кожички по краищата на тялото.

Изплакваме с вода за кратко, без да премиваме чак толкова старателно, защото от стари майстори готвачи на морски дарове знам, че така бихме измили и отстранили най-ароматната есенция на морския дар (това важи и за някои риби).

Възможно е ако купите сепионета замразен, той вече да е почистен.

Стъпките за приготвяне са простички и лесни, става бързо и на трапезата си ще имате изискано предястие с невероятен вкус и аромат.

1. В хаванче или с пасатор смлете магданоза, чесъна и фъстъците. Сипете при тях зехтина, малко сол и няколко капки лимонов сок и разбъркайте.

2. Намазнете с малко зехтин повърхността на тиган или плоча, загрейте на силен огън и щом започне да пуши леко, поръсете с едрата люспеста сол (ако не разполагате с такава, може да ползвате хималайска или най-обикновена). Поставете сепионетите с вдлъбнатата част надолу и печете 3 минути или до кафеникав загар.

3. Обърнете и печете още 3 минути и от другата страна. Извадете веднага и полейте с приготвеното магданозено песто.

4. Гарнирайте с парченце лимон и майонеза и сервирайте на момента.

Сепията трябва да се консумира топла!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
02.07.2017 19:46
Добра презентация, поздравления Дани! Взимам бирата и идвам! Поздрави!
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря :)С огромно удоволствие посрещам гости :)ще си спретнем средиземноморско угощение!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв