Ориз с тиквички и гъби

03/07/2017
Рая Андонова
отРая АндоноваГотвач38634344
"Лесен вегетариански ориз с гъби и тиквички - поднесете като основно ястие или като гарнитура към месцето "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 879
  • Преглеждания за месеца61
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно. Тиквичките се обелват и заедно с гъбите се нарязват на не много малки хапки (до края се смаляват много - особено гъбите). Пиперката се нарязва на кубчета. Оризът се измива.

В тава се сгорещява олио, в което се запържват лукът, пиперката и гъбите. След това се слага капак и се оставят на по-слаб огън, докато поомекнат гъбите, но от време на време се разбъркват, за да не залепнат.

Когато са омекнали, се добавят тиквичките. Оставят се, докато и те поомекнат и след това се слага оризът. Наливат се около 6 чаши вода (литър и половина) и се усилва, докато заври водата, след което пак се намаля само да къкри.

Когато оризът е поел повечето от водата, се слага доматеното пюре и сол на вкус. Оставя се да къкри още до готовност.

Ако остане малко по-воден оризът, до следващия ден или по-късно се сгъстява още.

* Използвах доматено пюре на philicon в кутийка /като кутия от натурален сок с капачка, но малка. Нещо средно е между пюре и сок/подобни рецепти тук

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!