Трахули от маринована скумрия

03/07/2017
Sevdalina Irikovaот Sevdalina IrikovaЧирак
Приготвяне30 мин.
Готвене18 мин.
Общо48 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо159
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • скумрия - 2 бр., прясна
  • морска сол - едра
  • оцет
  • олио
  • черен пипер - зърна
  • бахар
  • дафинов лист - по 1 листо на буркан
  • лимони
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Трахули е местен рибарски жаргон за нарязаните на кръгчета риба.

Измиваме добре скумрията и я почистваме от главите и перките.
Слагаме я за кратко във фризера, само да стегне, не я замразяваме.

Изваждаме я и я нарязваме на трахули с дебелина около 2 см. Нареждаме я в стъклен съд обилно поръсена със солта. Така престоява 12 часа в хладилник. След това я изплакваме от саламурата и я накисваме за 6 часа в оцет.

Така престоялата скумрия подреждаме плътно в буркани, като слагаме между трахулите резени лимон, зърна черен пипер, бахар, дафинов лист и стръкче копър по желание.

Загрявам олио, докато светне. От баща ми помня съвета - в олиото се запържва кора от стар хляб, така олиото запазва вкусовите си качества и не вгранясва. Щом се охлади, го сипваме в бурканите.

Затваряме бурканите с маринованата риба и съхраняваме на хладно. Няма точни мерки, защото зависи от количеството риба, което искате да мариновате.

Сервира се в много варианти, както и като студено предястие с лимонов сок и нарязан на колелца червен лук.

Можете да добавите и розмарин - няколко стръкчета (по желание).подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар