Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Мезета»Трахули от маринована скумрия

Трахули от маринована скумрия

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Трахули от маринована скумрия
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
03/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
48 мин.
Порции
2
"Страхотно мезе за вашата любима напитка!"

Необходими Продукти

  • скумрия - 2 бр., прясна
  • морска сол - едра
  • оцет
  • олио
  • черен пипер - зърна
  • бахар
  • дафинов лист - по 1 листо на буркан
  • лимони
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Трахули е местен рибарски жаргон за нарязаните на кръгчета риба.

Измиваме добре скумрията и я почистваме от главите и перките. Слагаме я за кратко във фризера, само да стегне, не я замразяваме.

Изваждаме я и я нарязваме на трахули с дебелина около 2 см. Нареждаме я в стъклен съд обилно поръсена със солта. Така престоява 12 часа в хладилник. След това я изплакваме от саламурата и я накисваме за 6 часа в оцет.

Така престоялата скумрия подреждаме плътно в буркани, като слагаме между трахулите резени лимон, зърна черен пипер, бахар, дафинов лист и стръкче копър по желание.

Загрявам олио, докато светне. От баща ми помня съвета - в олиото се запържва кора от стар хляб, така олиото запазва вкусовите си качества и не вгранясва. Щом се охлади, го сипваме в бурканите.

Затваряме бурканите с маринованата риба и съхраняваме на хладно. Няма точни мерки, защото зависи от количеството риба, което искате да мариновате.

Сервира се в много варианти, както и като студено предястие с лимонов сок и нарязан на колелца червен лук. Страхотно мезе!

Можете да добавите и розмарин - няколко стръкчета (по желание). Трахули от маринована скумрия е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Рейчъл Рей
Рейчъл Рей
Трахули съм правила досега само от паламуд. След осоляването на шайбите/в солен разтвор,който сменям ако видя, че има кръв/ , не ги слагам в оцет. Измивам в гевгир и оставям да се отцедят добре.Редят се плътно в буркан, като всяко парче се топи в олио и после се долива още отгоре. От скумрия така правя лакерда.Еnjoy your meal !
17.06.2018 07:49
2