Начин на приготвяне
За курабиите пресяваме брашното в купа и правим кладенче. В киселото мляко слагаме содата. С миксер разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Към сместа постепенно прибавяме при непрекъснато разбиване киселото мляко, ванилиите, кората от лимона и мазнината.
Накрая прибавяме предварително стритите и сурови лешникови ядки. Сместа изсипваме с кладенчето и замесваме меко тесто. Ако е необходимо, прибавяме по от малко брашното.
Преместваме тестото върху набрашненият плот и доомесваме.
Разточваме го на кора с дебелина около 1 см. С фигурка или чаша изрязваме формички и ги подреждаме в намаслена тава.
Разбиваме жълтъкът с малко олио и намазваме курабиите с помощта на четка. Поръсваме със захар.
Пекат се на 180 градуса за около 20 минути. Поставям ги с купа, покрита с памучна кърпа.
За крема разбиваме сметаната с ванилията и захар на вкус. Плодът от компота слагаме в голяма цедка. Добре отцедените ягоди прибавяме към сметаната и разбъркваме внимателно. Оставяме си няколко за декорация.
Курабиите слепваме по две с крема. Отгоре поставяме още малко от сметаната и аранжираме с ягодки.
Ако в кутията са ви останали курабии, това е варианта да ги поднесете на децата с различна визия.