Кюфтета на фурна по аксаковски с патладжан, домати и чесън

05/07/2017
"Ще повярваме, че само в Аксаково да ги правят така... "
Приготвяне35 мин.
Готвене60 мин.
Общо95 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 729
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • кайма - 800 г смес свинско и телешко
  • хляб - 1 филия
  • лук - 1 глава
  • яйца - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • чубрица
  • магданоз
  • домати - 300 г
  • патладжани - 1 бр.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • захар - 1 щипка
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме каймата като омесваме смляното месо с предварително накиснатата във вода филия хляб, яйце, настъргана на ренде глава лук, сол, черен пипер, чубрица и кимион. Оставяме я задължително поне един час да престои в хладилника.

Когато я извадим, оформяме малки кюфтенца с размер на кайсии и ги нареждаме в стъклена тава. В отделен съд разбъркваме доматено пюре или наситнени домати с 300 мл вода, сол, черен пипер, зехтин и захар.

Изливаме доматите в тавата и в пространствата между кюфтенцата нареждаме скилидките чесън, разрязани на четвъртинки. Слагаме да се пекат в незагрята фурна на 200 градуса.

След 30-40 минути, когато месото придобие полуготов вид /цвета му изсветлява/, изваждаме тавата, нарязваме патладжана на тънки шайби и покриваме кюфтенцата. Връщаме, за да се допече още 20 минути.

По този начин запазваме месото сочно, без да хване коричка и без да използваме фолио, което би попречило на доматения сос да достигне желаната гъстота.

Щом патладжанът се свие, сме приключили с печенето. Вадим тавата и с подходящ прибор внимателно избутваме парченцата патладжан между кюфтета, за да поемат от доматеното пюре за 3-4 минути и да нямат сбръчкан вид. Поръсваме с пресен магданоз и сервираме.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар