Компот от белени кайсии с бадемови ядки за сладкиши

05/07/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач239109227
"Трудоемка рецепта за компот, но резултатът е толкова уникален, че определено си заслужава "
Приготвяне30 мин.
Готвене10 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо258
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избирам узрели, но здрави и твърди плодове. Измивам кайсиите и ги разделям на половинки, за да извадя костилките.

Слагам ги в емайлиран или стъклен съд с вдлъбнатината нагоре. Заливам ги с виното, рома и 1 ч.ч. от захарта.

Оставям ги на хладно за едно денонощие. Накисвам от вечерта и бадемовите ядки, като сменям водата им 1-2 пъти.

Приготвям сироп от останалата захар и 2 ч.ч. вода. Заливам кайсиите с врелия сироп. Разбърквам много внимателно, за да се разтворят съставките, като внимавам да запазя целостта на плодовете.

След като комбинацията от аромати се охлади, внимателно отделям ципата на плодовете.

Приготвям чисти и сухи буркани. Подреждам грижливо плодовете в тях, като прибавям за всеки буркан по 10 бадемови ядки.

Заливам със сиропа до 1 см. от ръба на буркана и затварям с капачки.

Стерилизирам 7, максимум 10 минути. След като въздухът се освободи от буркана веднага ги изваждам и обръщам, без да ги покривам, за да се охладят по-бързо.

Плодовете и ядките са подходящи за сладкиши и десерти, защото плодовете са поели от ароматите и вкусът им е божествен.

Можете да прибавите и по-вече ядки, които предварително можете да обелите. По същата рецепта приготвям праскови и сини сливи. Повярвайте, трудът си заслужава.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
06.07.2017 08:48
Благодаря ти Невенче! Тази рецепта е от моята баба, която така съхраняваше плодовете, от които приготвяше сладкиши през зимата. Старите тефтери наистина крият ценни рецепти и съвети.
Когато отвориш бурканчето и усетиш ароматите и полъха на лятото, съхранили вкусовете на плодовете, оценяваш трудът, който си вложила. Радвам се, ако съм била полезна. Поздрави!
0
0
Невена Блажева Иванова
Поздравления за тази прекрасна рецепта.Това е изключително трудоемко,но си заслужава! Имам спомени,че майка ми правеше сладко от кайсии с ядки и беше много вкусно.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв