Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Маринована патладжанена туршийка

Маринована патладжанена туршийка

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Маринована патладжанена туршийка
Снимка: Даниела Русева
1 / 3
06/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
15

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 кг
  • чорбаджийски чушки - 1 кг
  • магданоз - 2 връзки
  • чесън - 2 бр. глави
  • черен пипер - 1 ч.л. /смлян/
  • сол - 1 - 2 с.л.
  • за марината
  • оцет - 0. 5 л
  • олио - 0. 4 л
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - 2 с.л.
  • черен пипер - 20 бр. /зърна/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Една интересна маринована туршийка само с два-три вида зеленчук, може да си направим, ето така, добавяйки само още малко продукти, а именно - онези почти задължителни подправки, без които няма да можем да се наслаждаваме на апетитния вкус.

Патладжаните се измиват, дръжките им се отстраняват и кората се обелва. Нарязват се на ленти, а след това на кубчета с размер около 2-3 см. Пускат се в дълбок съд с вода, в която се сипва 1-2 с.л. сол и се оставят за 1-2 часа да си пуснат тъмната вода. Отцеждат се и се прехвърлят в съд с нова студена вода.

Чорбаджийските чушки се измиват и също се нарязват на парчета с дължина 2-3 см.

Сега започва интересната част:

В тенджера на огъня се завира маринатата от оцета, олиото, захарта, солта и черния пипер на зърна. В нея на порции на няколко пъти пускаме с шепи от патладжана да се бланшира за 1-2 минути, след което изваждаме кубчетата с решетъчната лъжица в дълбока и голяма тава, така, докато свърши.

В същата марината продължаваме процедурата, пускайки с шепи и чорбаджийските чушки да се бланшират. Изваждат се в тавата при патладжана.

Магданозът и чесънът се нарязват и се прибавят, като се поръсва и със смлян черен пипер /по желание/ и се разбърква.

Тук може да се опита на вкус за сол, ако ви се стори безсолно, може да се добави малко. Напълва с в буркани, като се притиска да се уплътни. Отгоре се добавя от маринатата във всяко бурканче, колкото е останала.

Бурканчетата се затварят с метална капачка и се стерилизират за 5 минути от завирането, колкото да вакуумират капачките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: