Самоковска питка

01/02/2012
Веси
отВесиНовак
"Можем да ви дадем рецептата за пухкава пита, но за украсата ще трябва да я направите сами "
Приготвяне35 мин.
Готвене50 мин.
Общо85 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо13 568
  • Преглеждания за месеца77
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресятото два пъти брашно се смесва със содата. Прави се кладенче и в него се поставя солта.

В отделен съд се разбъркват киселото мляко и 3 яйца, прибавя се мазнината и захарта. Тази смес объркваме с брашното, като се прибавя вода, докато се получи меко тесто. Меси се докато тестото се изглади и започват да се появяват мехурчета и да се отделя от съда.

Разстила се на кръгла питка, като отгоре се украсява с различни фигурки, направени от тесто, намазва се с жълтък и се оставя да престои около половин час.

Пече се в умерена фурна.

След като е готова се намазва с малко вода, загъва се в кърпа, за да изстине.

подобни рецепти тук

5 14
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

анонимен
анонимен
01.03.2013 14:44
тази питка е разкошна аз я обожавам става превъзходна
0
0
Сиика
Сиика
11.10.2014 21:32
Желтъка не спича ли питката,не е ли по-добре с белтък да се маже.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв