Питка Китайски Дракон

09/07/2017
Ваня Георгиеваот Ваня ГеоргиеваМастър Шеф 3x
"На бас, че не можете да сплетете такава питка "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 375
  • Преглеждания за месеца286
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • яйца – 4 бр. (2 жълтъка за намазване)
  • прясно мляко – 350 мл
  • кисело мляко – 3 с.л.
  • прясна мая – 30 г (кубче)
  • захар – 2 с.л.
  • сол – 1 ч.л. (пълна)
  • олио – 4 с.л.
  • брашно – 1 кг + доомесване
  • микс от семена - за поръсване
  • тиквено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и сипете около една кафена чашка в керамична купичка, добавете захарта и разбъркайте, докато се разтопи, след което прибавете и маята. Бъркайте, докато и маята се разтопи, накрая поръсете с пресято брашно, покрийте с чинийка и оставете да се активира.

В купа счупете яйцата и отделете двата жълтъка, може в чаена чаша да ги разбиете, и добавите една чаена лъжичка прясно мляко и няколко капки олио - с тази смес ще намажете питката след като втаса.

При яйцата сложете три супени лъжици кисело мляко и разбъркайте хубаво, след което добавяте останалото прясно мляко и олио. Пресейте брашното от един до три пъти, но не целия килограм, а около 800 г, добавете и солта при брашното, направете кладенче и сипете млечната смес, като разбърквате да се смеси с малко брашно и тогава сипвате активираната мая.

Бъркате с голяма лъжица, докато започне да става трудно и трябва да започнете с ръце, добавяте по малко от брашното и месите. Когато започне да не лепне тестото, го оформяте на топка и с пръст натискате, ако се връща тестото, значи е готово.

Намажете купата с олио и топката тесто също, покривате с кърпа или домакинско фолио и оставяте да удвои обема си. Трябва да получите тесто около 1500 г, може и повече - зависи големината на яйцата.

Готовото тесто разделете на една голяма топка /около 600 г/, две по-малки /около 320 г/ и една по малка /около 250 г/. Най-голямата топка разделяте на 2 като 400 г и 200 г.

От голямата част разточвате голяма кора не много тънка, намазвате с олио и навивате на руло, а по-малката - на дълга но по-тясна кора, поставяте рулото по средата и отстрани режете ленти с нож за пици. Започвате да ги сплитате като по средата ги промушвате все едно се плете кошница.

Оплетеното руло слагате в тава, покрита с хартия за печене, като завивате на буквата S. От другите две еднакви топки тесто разточвате кори, които намазвате с олио и навивате на рула, двете рулца слагате отстрани на буквата, която е в центъра.

С ножица правите разрези на еднакво разстояние и така получените охлювчета разделете, като премествате едно наляво, друго надясно. Ако не сте направили еднакво дълги рулцата, преди да ги сложете, отрежете излишното тесто. От малката част тесто запълнете празното пространство, като оформите кора във формата на мястото.

От останалото излишно тесто и от малката част разточете малки две обли кори, може и три - зависи колко ви е останало, намажете ги с олио без последната и разрежете на 4 триъгълника, цепнете по средата и промушете острия връх отдолу нагоре.

Получените листа поставете на тънките кори, където свършва средната плетена част, на снимката ще видите и ще придобиете представа. Покрийте питката и оставете да втаса, след което я намажете с разбитите жълтъци.

Поръсете по желание със семена и сложете да се пече в загрята фурна на 170 градуса. Печете едновременно на долен и горен реотан без вентилатор.

Тази питка се пече за около 40 минути, извадете на решетка да изстине, като намажете с масло, където няма семена. Пробвайте да направите тази нестандартна, но много ефектна питка, не е толкова трудна, колкото изглежда. :)подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар