Торта Шварцвалд в купа (Black Forest Trifle)

10/07/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач42365933221
"Това е една от най-обичаните торти по света, а поднесена по този начин, можем да ѝ се насладим в цялото ѝ очарование "
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 045
  • Преглеждания за месеца97
  • Преглеждания за седмицата40
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • ШОКОЛАДОВ БЛАТ
  • черен шоколад - 120 г висок процент (60 - 70%)
  • масло - 113 г
  • захар - 200 г
  • яйца - 2 бр. L (на стайна температура)
  • ванилия - 1 ч. л. екстракт
  • брашно - 95 г
  • ЧЕРЕШИ/ВИШНИ
  • череши - 700 г /вишни в сироп/
  • черешова ракия - 2 с . л. Kirsch
  • захар - около 40 г
  • КРЕМ ШАНТИЛИ
  • сметана - 400 мл висок процент (35 - 40 %)
  • захар - 1 с. л.
  • ванилия - 1 ч .л. екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 165 градуса; Форма квадратна, 20/20 см, намаслена и покрита с хартия за печене.

1. В купа на водна баня се поставят маслото и шоколадът. Разтопяват се, свалят се от котлона. Добавя се захарта и ванилията. Разбива се с телена бъркалка много добре. Едно по едно се добавят яйцата и разбиването продължава до гъста и лъскава смес.

Сместа/шоколадовото тесто трябва да бъде освен гладко, но и тежко, да се задържа по телената бъркалка и да пада на панделка. Изсипва се в приготвената форма и се пече на 165 градуса за 25 минути. Изважда се от фурната, обръща се върху решетка, отстранява се хартията и оставя да се се охлади напълно.

2. Череши/вишни
Плодовете се изцеждат. Течността се поставя в тенджерка заедно със захарта и се оставя на умерен котлон да се редуцира за около 10-15 минути. Сиропът трябва от 240 мл да стане до 180-170 мл. Сваля се от котлона и се добавя Kirsch. Заливат се плодовете и се оставят настрана докато напълно се охладят. Може и да се оставят за няколко часа, за да се напоят напълно.

3. Крем Шантили:
В купа с миксер се разбива сметаната и захарта до хубав плътен сняг. Добавя се ванилията.

4. Сглобяване на тортата в купа:
Изпеченото шоколадово тесто се нарязва на малки правоъгълници, които се поставят по стените на купата, само като един ред. Следва всеки правоъгълник да се залея със сироп със супена лъжица, поставят се плодовете на случаен принцип около шоколадовите парчета и се залива с голяма лъжица сметана. Разпределя се.

Отново следват шоколадови парчета, напояване със сироп и подреждане на случаен принцип на плодовете. Отгоре се залива обилно със сметана. Заглажда се. Оставя се в хладилник няколко часа за да се смесят добре вкусовете на плодове , сметана и шоколад. Преди сервиране се украсява с пресни плодове и се настъргва черен шоколад. Сервира се с голяма супена лъжица.

Източник: joyofbaking

Забележка: Това е известната торта" Шварцвалд", за която съм пускала рецепта и приложени снимки. Този вариант е по-лесен и бърз за приготвяне и по нищо не отстъпва на известната торта. Много сочна, ароматна, шоколадова и свежа. Този вариант може спокойно да се приготви и в чаши, но аз предпочетох да го поднеса в купа. Сервирах го с голяма сервизна супена лъжица, като всеки сам си сервира.

Черешовата ракия Kirsch е емблематична за тази торта, но трудно се намира. Може да се замени със силен ароматен алкохол.

Ползвала съм замразени плодове, смес от вишни и череши, като може да се приготви само с череши или само с вишни, но оригинала е с череши, но задължитерно трябва да са със сос. Може да се ползва и компот, като се редуцира захарта.подобни рецепти тук

5 13
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар