Октопод на грил със спаначено песто

12/07/2017
zarq666@gmail.comот zarq666@gmail.comПомощник Готвач
Приготвяне20 мин.
Готвене90 мин.
Общо110 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо212
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пестото: спанакът се измива, накъсва и поставя в блендера (или купа за пасиране), заедно с всички останали продукти (ядките, пармезана, чесъна, зехтина и сол на вкус).

Пасира се до гладка еднородна смес. Ако ви се стори много гъсто - може да добавите още малко зехтин, но трябва да се внимава да не остане много рядко. Прибира се в хладилник да се охлади поне 30 минути преди сервиране, може и повече.

Почистете октопода, моят беше почистен и замразен (ако е пресен, след като го почистите и измиете замразете за няколко часа във фризер - така месото става по-крехко). Измийте го много хубаво под течаща вода.

Сложете го в тенджера, без да го размразявате предварително, налейте вода, колкото да го покрие.

Добавете лука, нарязан на едро, моркова, нарязан на шайби, бялото вино и подправките. При варенето се слагат две-три коркови тапи в тенджерата, това помага да се окрехкоти октоподът при варенето.

Сварете го до омекване, без да преварявате, за да не стане жилав. Проверявайте периодично с вилица, ако влиза лесно, значи е готов. 

Оставете го да изстине без да вадите от тенджерата. Когато изстине, го извадете и нарежете на едри парчета. 

Загрейте много добре скарата, в случая аз използвах грил-тиган. Намажете със зехтин обилно и изпечете за кратко и от двете страни.

Разпределете в порционни чинии, гарниран със спаначено песто и кълнове. Поръсете с едро счукани зърна черен пипер.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар