Кокошка с ориз и зеленчуци от стария тефтер

12/07/2017
"Стария тефтер крие най-големите кулинарни изкушения Тази рецепта е поредното доказателство"
Приготвяне25 мин.
Готвене90 мин.
Общо115 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо315
  • Преглеждания за месеца314
  • Преглеждания за седмицата20
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • кокошка - 1 бр. домашна
  • лук - 3 глави кромид
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 3 бр.
  • чесън - 4 скилидки
  • ориз - 1 ч.ч. бисерен
  • бульон - 4 ч.ч. от варенето на кокошката
  • олио - 20 мл + 50 г масло
  • черен пипер - на зърна
  • подправки - майорана, риган, магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кокошката нарязваме на порции и сваряваме в подсолена вода, заедно с една глава лук и един морков, нарязани на две. По време на варенето, припенваме и отстраняваме пяната.

Прецеждаме бульона. Запържваме в олиото и кравето масло, нарязания на по големи кубчета лук, чесъна, настъргания на дребно ренде морков. Прибавяме почистения ориз и пържим до прозрачност на ориза.

Доливаме 4 чаши горещ бульон от свареното месо и добавяме и картофите, нарязани на парчета.

След като всичко се запържено и омекнало, овкусяваме със малко сол, не прекаляваме, защото бульонът е солен, просто да се доовкусят зеленчуците. Добавяме и черен пипер на зърна. Прехвърляме в голяма тава сместа и подреждаме отгоре порциите от сварената кокошка.

Печем във фурна да готовност и зачервявяне на порциите месо. След изпичане изваждаме тавата и покриваме с по-голяма тава и отгоре с памучна кърпа, за да се задуши още повече и поеме цялата течност оризът.

След като е поизтинало поднасяме със зелените подправки и салата според сезона.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар