Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Летен плодов десерт

Летен плодов десерт

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Летен плодов десерт
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
13/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Лек десерт с плодове, подходящ за горещите летни месеци Не можем да му устоим"

Необходими Продукти

  • За крема
  • прясно мляко - 800 мл
  • течна сметана - 200 мл
  • захар - 5 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • нишесте - 5 с.л. пшеничено
  • ванилия - 1 бр. шушулка
  • масло - 1 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • курабии - 10 бр. домашни / останали /
  • кайсии - 6 бр.
  • праскови - 4 бр.
  • стафиди - 30 г
  • червени боровинки - 30 г сушени
  • череши - 6 бр.
  • ликьор от бъз - 50 мл домашен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме плодовете и ги почистваме от костилките. Сушените боровинки и стафиди накисваме в ликьора от вечерта.

Курабиите, останали от миналият ден натрошавам на парченца. Ако използвате широка чаша за мелба или трайфъл, с диаметър, еднакъв с този на курабиите, можете да ги подреждате цели. Тях също намазвам с четчица от ликьора.

Кремa подготвям, като затопля млякото на слаб котлон. В купа разбивам захарта с предварително отделените жълтъци.

Прибавям сметаната, нишестето и кората от лимона, настъргана на ситно. Разполовявам ванилия и остъргвам вътрешността, като шушулката прибирам в буркан, в който съм насипала захар. Така винаги разполагам с ванилова захар.

Сместа бавно изсипвам към прясното мляко, като разбърквам непрекъснато, докато се сгъсти.

Отстранявам от котлона и прибавям бучка масло. Кайсиите и прасковите нарязвам на кубчета, като оставям 2 кайсии за украса.

В подходящи чаши сглобявам лекия ароматен десерт.

На дъното сипвам по малко от крема, подреждам парченца от плодовете, курабия, напоените в ликьора сушени боровинки и стафиди.

Редувам с крем, плодове, курабия /ако съдът е по-широк ги начупете на парченца/. Завършвам с крем и декорирам с резенчета от кайсията, сушените плодове и череша в средата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: