Бабините ароматни пукани чушлета

14/07/2017
Даниела Русеваот Даниела РусеваПомощник Готвач
"Тези чушлета на баба са истинска наслада за небцето "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции1 бурканче
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 854
  • Преглеждания за месеца13853
  • Преглеждания за седмицата1259
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • люти чушки - разноцветни
  • доза за конфитюрено бурканче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 10 с.л.
  • подправки
  • дафинов лист
  • бахар
  • черен пипер
  • синапено семе
  • чесън
  • целина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако искате да си приготвите вкусни пукани чушлета за зимата без стерилизиране, този начин е много лесен по изпитаната стара бабина рецепта.

Изберете разноцветни люти чушлета. Изрежете дръжките, измийте и ги подсушете. Подгответе бурканчетата в близост до себе си на мястото, където ще пукате чушките.

Предварително сложете във всяко бурканче по 1 ч.л. сол, 2 с.л. захар, 2 с.л. олио и 10 с.л. оцет.

Разбъркайте с лъжица. Пуснете във всяко бурканче по един дафинов лист, по 3-4 зърна бахар, по 10-тина зърна черен пипер и щипка синапено семе. Аз слагам и по 4-5 дребни скилидки чесън, по 2-3 цели стръкчета по-млада целина /керевиз/.

Чушлетата се пукат на нагрята ламарина върху газовия котлон. Още горещи се пускат в бурканите и се притискат с лъжица, така че да се уплътнят и докато при натискане маринатата ги покрие.

Затворете бурканите с машинката с метални капачки и ги обърнете с капачката надолу. Баба ми веднага завиваше шарените пукани чушлета с чердже. Така оставаха покрити, докато изстинат напълно.

За компотен буркан могат да се удвоят продуктите, като олиото може да остане 2 лъжици.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар