Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков Сладкиш»Ретро сладкиш Ябълкови квадрати

Ретро сладкиш Ябълкови квадрати

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Ретро сладкиш Ябълкови квадрати
Снимка: Мария Симова
1 / 2
01/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Ретро сладкиш, който няма аналог, защото всяка хапка ни връща към детството"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 400 г
  • захар - 100 г
  • масло - 250 г
  • лимони - 1 бр. кората
  • бакпулвер - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • за плънката
  • сладко - 5 с.л. от праскови или кайсии
  • ябълки - 1.2 кг
  • лимони - 2 бр. сока
  • захар - 100 г
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • стафиди - 100 г
  • орехи - 100 г счукани да едро
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа нарежете студеното масло на тънки резени и добавете брашното, захарта, настърганата лимонова кора, бакпулвера, млякото и жълтъците, замесете гладко тесто.

Разделете тестото на две равни части, увийте ги поотделно в стреч фолио и ги поставете в хладилник за 2 часа да престоят.

През това време си направете плънката, като почистените от корите ябълки нарежете на тънки филийки.

Поставете ги в тенджера, залейте ги с лимоновия сок, добавете захарта, ванилията и разбъркайте внимателно. Поставете тенджерата на котлона и задушете плънката за около 5 минути на слаб огън.

Свалете тенджерата от огъня, добавете стафидите и канелата и разбъркайте внимателно.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Постелете правоъгълна тава с хартия за печене, разстелете едната част от тесто върху нея на кора и поставете тавата в нея и запечете за 10 минути кората до полуготовност.

Намажете я със сладкото и поръсете с половината количество орехи. Върху тях разстелете равномерно поохладената ябълкова плънка и поръсете останалите орехи върху нея.

С ренде настържете втората половина тесто върху сладкиша равномерно. Поставете тавата отново във фурната и допечете сладкиша за още 40 минути.

Извадете изпечения ябълков сладкиш, поставете го заедно с хартията върху скара да се охлади напълно. Нарежете го на квадрати и обилно поръсете с пудра захар.

Ретро сладкишът Ябълкови квадрати е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: