Печена ципура в обвивка от сол

15/07/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2552761558
"Ако имате претенции за своите кулинарни способности, рибата в сол трябва да е като детска играчка за вас "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо402
  • Преглеждания за месеца75
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • ципура - 2 риби (от 400 г всяка)
  • едра сол - 2 кг
  • вода - 150 мл
  • За гарнитура
  • лимони
  • салата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В дълбок съд смесете всичката сол със водата, докато се навлажни добре.

2. В подходяща тавичка постелете хартия за печене и разпределете равен слой с дебелина от 1 см. и половина от солта. Не трябва да се покрива цялата повърхност на тавата, а само толкова, колкото да могат да "легнат" двете риби.

3. Цепнете коремчетата на ципурите и извадете вътрешностите. Измийте ги добре и подсушете. Не трябва да се чистят от люспи.

4. Положете рибите върху солта и внимателно покрийте с останалото количество от нея, като се стараете пластът да е равномерен. Притискайте добре.

Може да оставите опашките открити, както и част от главата на едната, за да се вижда окото. Това е трик за разпознаване кога рибата е готова. При суровата риба окото е тъмно, почти черно, а при добре сготвената то е побеляло с леко жълт оттенък. Понеже рибата е изцяло покрита със сол, това ще ви е ориентир кога тя е готова.

5. Печете на 200 градуса, горен и долен реотан, с вентилатор, в предварително загрята фурна. За 400-грамови ципури времето за готвене по този метод е 20 минути, но ако вашите са по -малки или по -големи, тогава се ориентирайте по цвета на оченцето, което сте оставили открито.

6. Щом извадите от фурната, оставете така още 4-5 минути, след което с кухненско чукче или друг подходящ прибор започнете да почуквате втвърдената солна обвивка, докато се разпука добре.

Отстранете всичката сол от рибите, като внимавате да не нараните повърхността им, защото кожата се забелва много лесно. Накрая ги изчеткайте с кухненска четчица, за да премахнете всички остатъци от сол.

7. Сервирайте веднага в компания с парченце лимон и свежа салата.

Това е много здравословен и лесен начин за приготвяне на тази риба, защото не се използва никаква мазнина или добавки. Рибата става невероятно крехка, а вкусът ѝ е вълшебен, защото е запазила всичките си сокове и аромати.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар