Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Рататуй»Редени зеленчуци с млечно-чеснов сос и босилек

Редени зеленчуци с млечно-чеснов сос и босилек

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Редени зеленчуци с млечно-чеснов сос и босилек
Снимка: Невена Блажева Иванова
3 / 6
16/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Вкусно и красиво - изненадайте всички с Рататуй - един от шедьоврите на Френската кухня"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • тиквички - 3 бр.
  • домати - 5 бр.
  • лук - 3 глави
  • чушки - 3 бр.
  • чесън - 5 скилидки
  • босилек - пресен
  • сол - на вкус
  • зехтин
  • за чесновия сос
  • чесън - 3 скилидки
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • майонеза - 3 с.л. млечна
  • горчица - 1 ч.л.
  • босилек - 10 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжана и нарежете на шайби. Сложете в студена подсолена вода за около 20 минути, за да пусне горчивия тъмен сок.

През това преме подгответе и останалите зеленчуци. Измийте и подсушете зеленчуците и нарежете на шайби.

Отцедете патладжана, измийте и подсушете с памучна кърпа. Тиквичките също подсушете.

В силно сгорещен тиган с малко мазнина запържете първо кръговете от тиквички съвсем за кратко и извадете върху домакинска хартия. Повторете процедурата и с патладжана.

В обла тавичка започвам реденето на зеленчуците, като редувам тиквичка, патладжан, домат, кръгове чушка и лук и така до изчерпане на всички продукти. Скилидките чесън пресовам, добавям сол и зехтин и намазвам с помоща на четчица наредените зеленчуци.

Наситнявам босилека и поръсвам върху зеленчуците. Мятам във фурната да се пече на 180 градуса за около 50 мин. или до желания от вас приятен загар на зеленчуците.

За соса:

Листата босилек измивам посушавам и нарязвам на едро. Поставям ги купата на пасатора и добавям парченцата скилидки чесън, сол и част от киселото мляко.

Вкючвам пасатора на висока степен и разбивам. След това добавям останалото мляко, майонезата, горчицата и разбърквам с бъркалка до хомогеннна смес.

Поднесете зеленчуковата вкусотия с млечно-чесновия сос и украсете с листенца босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: