Дърпани банички със сирене за начинаещи

17/07/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор537345333
"Представяме си какво ще е, когато напреднем "
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 472
  • Преглеждания за месеца93
  • Преглеждания за седмицата27
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • яйца – 1 бр.
  • сол – 1 ч.л.
  • оцет – 1 с.л.
  • олио – 1 с.л.
  • брашно – 700 г
  • вода – топла за меко тесто
  • олио – 300 мл
  • сирене – 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте добре. Оформете кладенче, в него налейте олиото, оцета и разбитото яйце с вилица. Започнете да месите тесто, наливайки топла вода, до меко и еластично тесто. Разделете тестото на шест еднакви по големина парчета, които оформяте на топки.

В тиган затоплете леко олиото (колкото да е топло, не загрято), поставете топчетата в него и покрийте със стреч фолио за около 20 минути. През това време натрошете сиренето, намажете дъното на правоъгълна тава с олио и поръсете обилно с брашно.

Върху леко намазан с олио плот започнете да теглите с пръсти топче тесто, на кора. Първо дърпате в ръцете си топчето, а после поставяте получената кора върху намазнения плот.

Започнете да теглите кората на тънък и прозрачен лист, като дърпате краищата на кората към себе си, а вие се въртите около плота. След като постигнете целта за тънък и прозрачен лист (и да се скъса някъде не е фатално), поръсете листа с 1-2 с.л. олио и натрошено сирене.

Навийте листа на руло, като с пръсти хванете листа от края и сгъвате рехаво по 2 см навътре до края. Готовото навито руло преместете в тавата, като го сгънете на три по ширината на тавата.

Така процедирате с всички топки, като ги редите една до друга в тавата. С останалата ви мазнина поръсете равномерно баничките. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване или до желания от вас загар, след което намалете фурната на 180 градуса, а баничките покрийте с алуминиево фолио за да не прегорят отгоре.

Десет минути след това извадете тавата и с четка намажете баничките с малко олио за гланц и отново ги завийте с фолиото за около 5 минути, за да се задушат и омекнат, или както казваше баба ми „душата им да отиде до нивата”.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар