Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Дърпани банички със сирене за начинаещи

Дърпани банички със сирене за начинаещи

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Дърпани банички със сирене за начинаещи
Снимка: Мария Симова
4 / 5
17/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Представяме си какво ще е, когато напреднем"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • брашно - 700 г
  • вода - топла за меко тесто
  • олио - 300 мл
  • сирене - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте добре. Оформете кладенче, в него налейте олиото, оцета и разбитото яйце с вилица. Започнете да месите тесто, наливайки топла вода, до меко и еластично тесто. Разделете тестото на шест еднакви по големина парчета, които оформяте на топки.

В тиган затоплете леко олиото (колкото да е топло, не загрято), поставете топчетата в него и покрийте със стреч фолио за около 20 минути. През това време натрошете сиренето, намажете дъното на правоъгълна тава с олио и поръсете обилно с брашно.

Върху леко намазан с олио плот започнете да теглите с пръсти топче тесто, на кора. Първо дърпате в ръцете си топчето, а после поставяте получената кора върху намазнения плот.

Започнете да теглите кората на тънък и прозрачен лист, като дърпате краищата на кората към себе си, а вие се въртите около плота. След като постигнете целта за тънък и прозрачен лист (и да се скъса някъде не е фатално), поръсете листа с 1-2 с.л. олио и натрошено сирене.

Навийте листа на руло, като с пръсти хванете листа от края и сгъвате рехаво по 2 см навътре до края. Готовото навито руло преместете в тавата, като го сгънете на три по ширината на тавата.

Така процедирате с всички топки, като ги редите една до друга в тавата. С останалата ви мазнина поръсете равномерно баничките. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване или до желания от вас загар, след което намалете фурната на 180 градуса, а баничките покрийте с алуминиево фолио за да не прегорят отгоре.

Десет минути след това извадете тавата и с четка намажете баничките с малко олио за гланц и отново ги завийте с фолиото за около 5 минути, за да се задушат и омекнат, или както казваше баба ми „душата им да отиде до нивата”.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: