Пататник по Ряковски

17/07/2017
Величка Щърбанова
отВеличка ЩърбановаПомощник Готвач169689991
"За който и да е пататник само добро или нищо "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо645
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • картофи - 3 средно големи картофа
  • лук - 1 глава
  • ориз - 100 г предварително сварен
  • яйца - 1 бр.
  • джоджен - щипка
  • чубрица - щипка
  • черен пипер - щипка
  • сол - 1 к.л.
  • олио - 50 мл
  • тесто - 250 г готово универсално (брашно, прясно мляко, мая, сол, захар, маргарин)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите и лукът се настъргват на едро ренде. Прибавят се свареният ориз, яйцето, подправките, солта и една супена лъжица от олиото. Сместа се разбърква хубаво.

Тестото се разделя на две топчици - по- голяма и по- малка. По- голямата се разточва върху набрашнена повърхност на тънък лист и с помощта на точилката я прехвърляме в намаслен предварително плитък тиган. Краищата на долния лист трябва да излизат малко извън тигана.

Картофената смес се разстила върху кората и се заравнява. Разточваме по- малката топчица тесто и поставяме отгоре.

Внимателно събираме краищата на двете кори за да не излезе плънката при печенето. Слагаме тигана на умерено силен котлон.

След 10 минути намаляваме градусите и печем така още 10 минути.

С помощта на капак или голяма чиния обръщаме пататника да се опече и от другата страна. До готовност му трябват още 10 минути на бавен огън.

Сервира се топъл - невероятно хрупкав и вкусен!подобни рецепти тук

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар