Лесна торта с кайсии

18/07/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач42365933311
"Прияла ви се е домашна тортичка? Определено трябва да се спрете на тази рецепта "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 062
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 120 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • зехтин - 100 мл
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • брашно - 260 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • кайсии - 350 г
  • кафява захар - за поръсване
  • пудра захар - за поръсване
  • Кайсиева заливка
  • кайсии - 400 г
  • захар - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;
Кръгла форма с ринг, намаслена и покрита с хартия за печене.

В купа се поставят яйцата и захарта и с миксер се разбиват до побеляване. Добавя се заквасената сметана, зехтинът, ванилията и солта. Разбиват се само докато се комбинират съставките. През сито се прибавя брашното и бакпулверът.

Разбива се леко с миксер, докато се смесят продуктите.

Половината от кайсиите се разрязват на големи кубчета, а другите - на половинки. Половината от сместа се изсипва във формата за печене, отгоре се разпределят на случаен принцип кайсиите кубчета, залива се с останалата смес, заглажда се и се поставят половинките кайсии, но с хлътналата си страна нагоре - в кръг. Ако не са достатъчно, се добавят още малко кайсии. Посипват се с малко кафява захар.

Пече се на 180 градуса за около 40-45 мин без вентилатор. Когато е готов и изпечен сладкишът, се изважда и се оставя да се охлади за около 20 мин и се изважда от формата. Охлажда се напълно.

Заливка:
Останалите кайсии се поставят в блендер или пасатор със захарта и се смилат на пюре.

Готовият сладкиш се посипва с малко пудра захар, реже се на тортени парчета и се залива със заливката от смлени кайсии.

Източник: Sally`s baking

Забележка: Непретенциозен сладкиш, на който може да му се добавят ядки отгоре, например филиран бадем или лешник, не е задължително да се направи кайсиев сос, сладкишът е достатъчно сочен и влажен.

Оригиналната рецепта е с ягоди, но поради липса на такива в момента го направих с кайсии. Може и да се приготви с праскови или друг свеж плод.подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14  Мария Симеоно
Качвам още една снимка на същата рецепта "Лесна торта с кайсии," но сега е със сини сливи. Наближава есента и е подходящо да се приготви и с този вкусен плод Усеща лека киселинност на сливите, свеж и ароматен.
0
1

Виж всички коментари или напиши такъв