Питка със семена за здраве

19/07/2017
ВИЛИ-Виолета Матеваот ВИЛИ-Виолета МатеваМастър Шеф 8x
"Толкова е красива, че е трудно да я разчупиш...Но нали е за здраве, ще се прежалим "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо619
  • Преглеждания за месеца231
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • мая - 25 г
  • вода - 400 мл хладка
  • олио - 3 с. л.
  • захар - 1 с. л.
  • сол - 1 с. л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 850 г София мел
  • сирене - 100 г
  • жълтъци - 2 бр. за намазване
  • олио - за намазване
  • семена - за поръсване
  • тесто - за декорация
  • вода - 100 мл
  • нишесте - 2 с. л.
  • брашно - за тесто
  • сол - 1 ч. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода се натрошава маята със захарта и оставяме да бухне. Сипва се в брашното, добавяме яйцата, сол, олио и с вилица се разбърква на каша, когато вече не може, се замесва средно меко тесто.

Оставя се да втаса 30 минути покрито с кърпа. Разделя се на 5 топки, като едната е малко по-голяма.

Голямата се разточва на правоъгълник, намазва се с олио и поръсваме натрошено сирене. Навива се руло и нарязваме на парченца. Нареждат се върху хартия за печене, едно легнало, едно с разреза нагоре.

Останалите три се разточват на кръгли кори, намазват се с олио без последната и наредени една върху друга се режат на 8 триъгълника. В средата се прави разрез, връхчето се промушва веднъж и се изтегля да се оформят листенца, като краищата се събират и нареждаме в тавата.

В средата поставяме последното парче, оформено на плоска топка. Оставя се за 10 минути, сега е топло и бързо бухва, намазва се с разбити жълтъци с 1 с. л. олио и малко вода, поръсваме със семена.

Печем в загрята фурна 170 градуса около 25 минути. През това време се замесва тесто за декорация от продуктите.

Разточва се, изрязваме цветенца, листенца. Изважда се питката и формите, намазани с малко вода, се залепват в средата. Връща се във фурната за 10 минути. Изважда се намазваме с масло.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар