Шишчета Морунос на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Шишчета Морунос на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
01/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Комбинацията от подправки в тази рецепта буквално ще ви омагьоса"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 кг врат без кост
  • лук - 1 глава
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • чесън на прах - 1 с.л.
  • къри - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 с.л.
  • куркума - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 с.л. ситно накълцан
  • зехтин - 60 мл + още за печенето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете свинското месо на кубчета, подходящи за нанизване на шишче, и ги поставете в дълбока купа.

Поръсете с лимоновия сок и зехтина и сложете всички подправки. С ръка разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно по късчетата месо.

Нарежете главата лук на едри филийки и разположете между месото, за да поема то от аромата. Завийте с домакинско фолио и оставете в хладилник за един -два дни.

Нанижете месото на метални шишчета, като накрая на всяко набучвате и парченца лук.

Поставете в тавичка, обилно намазнена със зехтин и изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 20-25 минути.

Това е ориенталски тип шишче, който се различава много по вкус от типичните, които приготвяме в България.

Може да се приготви и на скара, като това ще придаде допълнителен опушен аромат и още по-добър вкус.

Важно е да не се прекалява с времето за готвене, за да не се изсушава месото, което по принцип, престояло в тази марината, става много крехко и приятно.

Добър апетит и не се страхувайте да експериментирате с нещо различно. Шишчетата Морунос на фурна са много вкусни.

Съвет: Към подправките може да се добави по желание карамфил и мащерка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка: