Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка за Илинден

Питка за Илинден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за Илинден
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
21/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (единия жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 350 мл
  • суха мая - 1 пакетче (7 г на Йоткер)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 900 г
  • За намазване на корите
  • масло - 100 г
  • За намазване на питката
  • жълък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 к.л.
  • семена - сусам и микс от семена, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирайте маята, като за целта затоплете малко от прясното мляко или затоплете керамичната купичка. Сипете захарта и маята, разбъркайте и поръсете с брашно, покрийте с чиния и оставете да шупне.

Разбийте яйцето със белтъка от второто яйце, добавете останалото прясно мляко, олиото и разбъркайте. Пресейте брашното, добавете солта и сипете яйчената смес и после - активираната мая.

Замесете хубаво еластично тесто, което не трябва да е меко или много твърдо, като пробвате с пръст трябва тестото да се връща. Намажете го с олио, покрийте с фолио и оставете да втаса. Готовото тесто разделете на шест еднакви части, като ги разтеглете.

Едната част заделете за центъра, а другите пет топки ги разточете на обли кори, които редите една върху друга, като мажете с разтопено масло без последната.

Разрежете на осем еднакви части, вземете голяма тава и покрийте с хартия за печене. Започнете да редите петлистните листа, като леко свивате от долу дебелата част на листото, а острия връх по желание притиснете с дървено шишче. Ако не можете да съберете всички листа, не е проблем - може да направите тази питка и със седем или шест листа.

От заделеното топче тесто разточете тънка кора, навийте на руло и разрежете по средата, след което двете половинки завийте по средата.

Покрийте с фолио готовата питка и оставете да втаса, след което я намажете със разбития жълтък, поръсете със семена по ваш избор и печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35 минути.

След като я извадите от фурната, я сложете на решетка да изстине, а отгоре я намажете с масло да стане мека и лъскава.

Питката за Илинден е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: