Рататуй с бланширани домати

23/07/2017
Станислава Армянова
отСтанислава АрмяноваПомощник Готвач30220327
"Гарнирайте задължително с парче сирене и филийка домашен хляб "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо682
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • червен лук - 1 голяма глава
  • тиквичка - 1 бр.
  • патладжан - 1 бр.
  • зехтин - около 1 к.ч.
  • чушки - 4 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • сол
  • черен пипер - млян
  • захар - 1 щипка
  • домат - 5 бр.
  • вързани на китка
  • розмарин - клонка
  • магданоз - няколко стръка
  • босилек - няколко клонки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо слагаме на котлона една тенджера с вода да заври.

Зеленчуците се измиват и почистват. Лукът, патладжанът, тиквичката и чушките се нарязват на кубчета. Когато водата заври, доматите се потапят за 1-2 минути. След това се изсипват в купа със студена вода, т.е. бланшират се. Това се прави, за да се обелят по-лесно.

Доматите се обелват и се слагат в тенджера с дебело дъно, в която сме сложили малко зехтин. Слагаме нарязаните на кубчета домати и ги стриваме леко с дървена лъжица. Прибавя се китката от босилек, розмарин и магданоз.

Слага се и щипката захар. В тиган се сипва от зехтина и в него за около 5 мин се запържват чушките. Когато станат готови, се изваждат да се отцедят и се прибавят към доматите. Оставят се да врат до получаване на сос - 10-15 минути.

Лукът заедно с чесънът се запържват. Когато са готови, се изваждат да се отцедят и в тигана се долива от зехтинът. В него се запържат тиквичките, изваждат се да се отцедят и се слага патладжанът. Когато и той стане готов, също се изважда и отцежда.

Всички зеленчуци се слагат в дълбок тиган и се прибавя сосът (без китката подправки). Готвят се на тих огън за 10 мин под похлупак.

Украсява се с пресни листа магданоз или босилек.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар